ZDRAVLJE

Jednostavni koraci da poboljšate zaštitu protiv virusa

Jeste li se ikada zapitali zašto se uvijek razbolite u vrijeme kad krene sezona viroza i prehlada, dok druge žene koje poznajete prođu lagano kroz to razdoblje kihanja, kašljanja, šmrcanja i visokih temperatura? Slijedite ove jednostavne korake da biste poboljšali svoju zaštitu protiv virusa.

Ove korake podupiru i znanstvena istraživanja: perite ruke, boravite na svježem zraku, relaksirajte se i temeljito spavajte, pa će vaš imunološki sustav biti spremniji za borbu s bacilima i virusima. Jednostavni koraci za zaštitu od virusa posebno su značajni zbog novog korona virusa COVID-19, koji je paralizirao svijet.

1. Sprijateljite se sa svježim zrakom

Logika kaže da je bolje boraviti u zatvorenim prostorijama gdje je toplo i suho jer tako bolje štitimo naš imunološki sustav nego da smo u hladnim i vlažnim uvjetima. Problem je, međutim, što ste tako u bliskom i stalnom kontaktu s drugim ljudima i klicama. Pobjegnite nakratko na svjež zrak jer ćete tako pobjeći i od neugodnih mikroba, a šetnja na zdravom zraku će pojačati vaš imunitet. Vježbanje povećava količinu monocita i neutrofila koji su prvi stanični obrambeni sustav tijela protiv bakterija i gljivica.

2. Opuštanjem se borite protiv prehlade

Postoji milijun razloga zašto biste si morali priuštiti relaksaciju, no ovaj razlog može biti jedan od vaših prioriteta. Stres povećava našu sklonost da se prehladimo jer dugotrajna napetost oslobađa hormon stresa kao što su glukokortikoidi. To ometa organizam u proizvodnji stanične signalizaciju koja aktivira organizam da imunološki sustav krene u borbu. Kad ste pod stresom, manje je vjerojatno da ćete dovoljno spavati, kvalitetno jesti i vježbati, a to je presudno za jak imunitet.

3. Čiste ruke su sve

Prehlada i gripa lako se prenose dodirom. Ruke držite dalje od očiju, nosa, usta i postanite majstor pranja ruku. Sapun i voda su još uvijek jedan od najučinkovitijih alata za kontrolu i prevenciju bolesti. Bakterije mogu rasti na sapunima u krutom stanju, pa je bolje da koristite bočice s pumpom. Birajte antibakterijski sapun, a ako ste na poslu u stalnom kontaktu sa strankama, ne bi bilo loše koristiti antiseptičnu tekućinu. Dobro osušite ruke jer vlažne ruke brže šire bakterije od suhih.

4. Zlatni san

Povremena besana noć ne treba vas brinuti, ali kontinuirani nedostatak sna može spriječiti imunološki sustav da normalno funkcionira. Jedna je studija utvrdila da sve kraće od sedam sati kontinuiranog spavanja utrostručuje rizik da se razbolite, piše Health.com.

VEZANO

NAČELNIK STOCA: Virus nam je ušao iz Republike Srpske

urednik

Tekućina za ispiranje usta neutralizira virus za 30 sekundi

urednik

Raste broj bolesti koje sa životinja prelaze na čovjeka: Od zoonoza svake godine umire oko 2 milijuna ljudi

urednik