ZDRAVLJE

Kakav uticaj imaju klima uređaji na zdravlje?

Uključivanje klima uređaja tokom ljeta svakako donosi veliko olakšanje. Postavlja se pitanje kako zrak koji cirkulira prostorijom može da utiče na zdravlje ljudi?

„Razumljivo je da klimatizacija može da utiče na ljudsko zdravlje, pogotovo ako se sistem za klimatizaciju ne nadgleda i ne održava redovno“, kaže dr Sema Sarin, za Bustle.

Klima uređaj može da bude dobar za vaše zdravlje jer olakšava vrijeme koje provodite u zatvorenom, a samim tim i spavanje, naročito tokom ljeta. Istraživanje objavljeno u časopisu „Energy & Buildings“ pokazalo je da su prisutni mali znakovi budnosti kad se uključi klima uređaj tokom noći, ali da to ne utiče negativno na kvalitet njihovog sna.

Ali, živjeti i raditi na visokim temperaturama nije dobro za vaš mozak. Studija Harvarda objavljena u „PLOS Medicine“, otkrila je da su tokom vrelih ljetnih dana studenti koji su živjeli u studentskim domovima bez klima uređaja imali lošije rezultate na kognitivnim testovima od onih koji su živjeli u prostorijama u kojima je postojao klima uređaj.

Naravno, postoje i negativne strane korištenja klima uređaja.

Ako naglo pređete iz prostora u kojem je vruće u pretjerano rashlađenu prostoriju, bilo da se radi o vašoj kući, kancelariji ili automobilu, to može negativno da utiče na vaše zdravlje.

Negativan uticaj klima uređaja na zdravlje

Istraživanje objavljeno u „Clinical & Translational Allergy“ otkrilo je da redovno prakticiranje tog prelaza može da našteti vašim plućima, čineći vas ranjivijim na respiratorne bolesti. Dr Dženet Neshajvat ističe da previše rashlađena prostorija može da ima negativan uticaj na zdravlje.

„Dugotrajni hladni zrak može da prouzrokuje kontrakturu mišića, što može da dovede do bolova u zglobovima i drugih vrsta bolova, a to može da se pogorša ako ste dehidrirani“, kaže ona.

Previše hladnog zraka također može da pogorša astmu i isuši sluznicu usta i nosa.

Dr Sarin kaže da, ako imate suhu kožu, suhe oči ili ste dehidrirali, a radite i živite u klimatiziranom prostoru, takav zrak može da utiče na vaše zdravlje.

„Mnogi od ovih zdravstvenih simptoma su posljedica nedostatka svježeg zraka, vlage u zraku ili recirklirajućeg zraka koji sadrži štetne supstance“, kaže ona.

Može biti i gore ako imate alergije.

Dr Nataša Bejan, kaže da grinje i polen mogu da se zaglave u filterima klima uređaja i da mogu da se oslobode kad se klima uređaji uključe.

Ipak, ako samo povremeno koristite klima uređaj i redovno provjeravate da li su filteri u dobrom stanju, vaša pluća će vam biti zahvalna, ali i vaše srce.

Američka akademija za alergije, astmu i imunologiju preporučuje čišćenje filtera ili njihovu zamjenu svake dvije nedjelje, a najduže mjesec dana, naročito ako ste skloni alergijama.

Izvor: N1