ZDRAVLJE

Kako COVID-19 urušava zdravstvene sustave koji su ionako osjetljivi?

U narednih šest mjeseci, dnevno bi, od uzroka koje je moguće spriječiti, moglo umirati dodatnih 6.000 djece kako pandemija COVID-19 nastavlja da slabi zdravstvene sustave uzrokuje prekide u pružnju usluga – priopćio je UNICEF danas. 

UNICEF ove sedmice pokreće #Reimagine, globalnu kampanju čiji je cilj spriječiti da pandemija COVID-19 preraste u trajnu krizu za djecu, naročito onu najugroženiju – kao što su djeca pogođena siromaštvom, isključivanjem ili nasiljem u porodici.

Putem ove kampanje UNICEF upućuje hitni apel državama, javnosti, donatorima i privatnom sektoru da se pridruže UNICEF-u u pokušaju da se na ovu situaciju odgovori te da se svijetu, koji je trenutno pod opsadom koronavirusa, pomogne da se oporavi i organizira na jedan novi način.

U priopćenju UNICEF-a se navodi da bi u narednih šest mjeseci, dnevno, od uzroka koje je moguće spriječiti, moglo umirati dodatnih 6.000 djece kako pandemija COVID-19 nastavlja da slabi zdravstvene sisteme.

Dodaje se da je ova procjena zasnovana na analizi koju su proveli istraživači iz Škole javnog zdravlja Johns Hopkins Bloomberg i koja je nedavno objavljena u žurnalu The Lancet Global Health.

– Prema najgorem od tri scenarija u 118 zemalja sa niskim i srednjim prihodom, u ovoj analizi se procjenjuje da bi samo u narednih šest mjeseci moglo biti zabilježeno dodatnih 1,2 miliona smrtnih ishoda kod djece mlađe od pet godina usljed smanjene pokrivenosti redovnim ljekarskim pregledima i akutne neuhranjenosti – navodi se u saopćenju.

Ova dodatna smrtnost kod djece bit će, dodaje se, pridodata broju od 2,5 miliona djece koja svakih šest mjeseci već umiru prije svog 5. rođendana u ovih 118 zemalja koje su bile predmet studije čime bi se mogli ugroziti rezultati skoro decenijskog rada na iskorjenjivanju smrtnosti djece mlađe od pet godina koju je moguće spriječiti.

Također, smrtnost majki, koja sada u nekim zemljama iznosi 144.000 u šestomjesečnom periodu, mogla bi se povećati za 56.700.

– Prema najgorem scenariju, globalni broj djece koja umiru prije petog rođendana bi se mogao povećati  prvi put u posljednjih nekoliko decenija – izjavila je izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore.

Ne smijemo, istaknula je ona, dopustiti da majke i djeca postanu kolateralna šteta u borbi protiv virusa i da decenije napretka u smanjivanju smrtnosti majki i djece koju je moguće spriječiti budu izgubljene.

Iz UNICEF-a navode da u zemljama sa slabim zdravstvenim sistemima COVID-19 uzrokuje prekid u lancima snabdijevanja medicinskim potrepštinama i opterećenje u finansijskom smislu i u smislu ljudskih resursa.

Odlasci u zdravstvene ustanove se smanjuju usljed karantina, policijskog sata i obustave prevoza, kao i zbog straha od infekcije koji je prisutan među stanovništvom.

U komentaru na izvještaj objavljen u Lancetu, UNICEF upozorava da bi ova situacija mogla potencijalno dovesti do povećanja smrtnosti majki i djece – navodi se u priopćenju.

VEZANO

Rekordne zaraze, izvanredna stanja i nove karantene diljem Europe

urednik

Produžuju se epidemiološke mjere u Federaciji BiH

urednik

Covid-19 puno opasniji za siromašne nego za bogate

urednik