ZDRAVLJE

Kako ekrani mogu naštetiti spavanju i uticati na vaše zdravlje?

Pretty, young woman sleeping in her bed late in the morning on a weekend - compensating for the lack of sleep,Image: 622606856, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Viktor Cap / Panthermedia / Profimedia

Studija objavljena u časopisu PNAS iz Centra za cirkadijalnu medicinu i medicinu spavanja na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Northwestern analizirala je negativne učinke svjetlosti na san i ljudsko zdravlje. Istraživači su otkrili da spavanje čak i samo jedne noći s prigušenim svjetlom ekrana, primjerice upaljenim televizorom s isključenim zvukom, povećava broj otkucaja srca i razinu šećera u krvi zdravih mladih ljudi, prenosi N1.

Prigušeno svjetlo uspjelo se probiti kroz kapke i poremetiti san ispitanika koji su spavali, prenosi Healthline.

studiji se napominje da broj otkucaja srca obično pada noću, usporavajući se dok se mozak obnavlja i pomlađuje tijelo. Brojne studije su pokazale da povišeni broj otkucaja srca noću može biti faktor rizika za buduće bolesti srca i raniju smrt.

“Rezultati ove studije pokazuju da samo jedna noć izlaganja umjerenoj svjetlosti tokom spavanja može poremetiti glukozu i kardiovaskularnu regulaciju, što su faktori rizika za bolesti srca, dijabetes i metabolički sindrom”, kazao je autor studije Phyllis Zee za Northwestern Now.

“Važno je da ljudi izbjegavaju ili minimiziraju količinu izlaganja svjetlu tokom spavanja”, dodaje.

Ako trebate imati upaljeno svjetlo (na primjer, iz sigurnosnih razloga), preporuča se da bude prigušeno i bliže podu.

Treba voditi računa i o boji svjetla. Jantarno ili crveno-narančasto svjetlo manje je stimulativno za mozak. S druge strane, ne preporučuje se koristiti bijelo ili plavo svjetlo.

Poželjno je zamračivanje prostorije, kao i korištenje maske za oči za ljude koji ne mogu kontrolirati vanjsko svjetlo. Inače, trebalo bi voditi računa i o položaju kreveta kako vanjsko svjetlo ne bi obasjavalo vaše lice.