ZDRAVLJE

Koronavirus i trudnoća: Kako se liječiti i koliko je opasan ovaj virus

Pandemija korona virusa je otvorila mnoge nepoznate teme u svijetu medicine u vidu tretmana bolesti, a jedna od kategorija koja zahtijeva posebnu pažnju su trudnice i porodilje.

Među mnogim pitanjima koje su buduće majke postavljale bila su ona koja se tiču sigurnosti tretmana COVID-19 za majku i bebu, mogućih posljedica, ali i pitanje prenošenja virusa.

Specijalizirani onilne časopis Healthline donosi odgovore na neka od njih.

Koji medicinski tretmani su sigurni za trudnice zaražene korona virusom?

Liječenje COVID-19 je slično liječenju drugih respiratornih bolesti. Bilo da se radi o trudnicama ili ne, doktori savjetuju slijedeće:

– uzimanje lijekova za smanjenje temperature, kod temperature od 38 stepeni i više

– hidriranje vodom i drugim napicima koji sadrže nisku razinu šećera

– odmaranje

Ako temperatura neće da se smanji, imate problema s disanjem ili počnete povraćati, nazovite svog doktora za dalje upute.

Koliko je opasan korona virus za trudnice?

Budući da se radi o novom virusu, postoji malo podataka o njemu. Ali stručnjaci se služe podacima iz prošlosti, prema kojima trudnice koje se zaraze imaju veću šansu za lošiji ishod trudnoće od onih koje se ne zaraze.

Posljedice kao što su pobačaj, prijevremeni porođaj, mrtvorođenost ili jače infekcije su uočene kod trudnica zaraženih s ranijim varijantama korona virusa. Visoka temperatura, bez obzira na uzrok, može dovesti do urođenih mana kod bebe.

Iako ovi detalji zvuče strašno, nije sve toliko crno, pogotovo ako se sagledaju slučajevi trudnica koje su se porodile dok su bile zaražene.

Prema izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije, studija koja je obuhvatala mali uzorak trudnica s COVID-19, velika većina njih nije kategorizirana kao ozbiljan slučaj. Od 147 ispitanica, osam posto ih je imalo ozbiljan oblik bolesti a jedan posto je bilo u kritičnom stanju.