ZDRAVLJE

Kronični umor

Umor, pogotovo kronični, može imati izuzetno loše učinke na zdravlje, no vrijedi znati da je samo kod trećine ljudi uzrok fizičke prirode. U slučaju da pojačate doze spavanja, a ništa se ne promijeni, vrijeme je za promjenu životnih navika koje vas dovode u takvo stanje. Između ostalog, umorni možete biti od nedostatka tekućine u tijelu, jer to uzrokuje pad krvnog tlaka, što usporava dotok kisika u mozak. Popijte šest do osam čaša vode, kave ili čaja dnevno, dignite malo tlak i sve će biti u redu.

Ako ste pili alkohol dan prije, on će vas, kao diuretik, dehidrirati i ponovno morate nadomjestiti izgubljenu tekućinu kako ne biste bili umorni. Manjak magnezija također je uzrok umora, jer je magnezij zadužen za zdravlje mišića, koncentraciju i razinu glukoze. Dnevno treba pojesti 200 do 400 grama hrane bogate magnezijem kao što su orašasti plodovi i zeleno lisnato povrće.

Vitamini iz B kompleksa također su potrebni, a njih ima u jajima, siru, piletini i orašastim plodovima. Energiju će vam vratiti i ginseng svojom stimulacijom nadbubrežnih žlijezdi, kao i ekstrakt biljke rhodiole, a baterije će napuniti i kratak popodnevni odmor, dovoljno je i pola sata dubokog sna, ali dopustite i 15 minuta buđenja prije nego što se bacite na posao. Zimi se preporučuje i barem pola sata na svježem zraku, loveći danje svjetlo kako biste spriječili da tijelo počne proizvoditi melatonin, hormon pospanosti zbog toga što niste dobili dovoljno svjetla. Ako vam se prispava tijekom radnog vremena, a ne radite u Googleu ili Facebooku gdje biste se mogli ispružiti i odspavati malo, pomirišite mentu.

VEZANO

Imate li osjećaj da vam je stalno nešto?

urednik