ZDRAVLJE

LIJEČNICI PORUČUJU: 30 minuta prije testiranja brzim testom na koronavirus ne smijete jesti niti piti

U borbi protiv koronavirusa brzi antigenski testovi imaju glavnu ulogu, ne samo za one koji nisu cijepljeni, već i za one koji su cijepljeni.

No, brzi test često pokaže lažan rezultat. U većini slučajeva, brzi test pokaže da ste pozitivni na koronu, a potom se PCR testom utvrdi kako ste ipak negativni i nemate koronu.

– Ono što vrlo malo ljudi zna za jest da za samotestiranje vrijede ista pravila kao i kad odlazite u test centar. Nemojte piti niti jesti 30 minuta prije testiranja, već temeljito operite ruke i ispušite nos. Ovisno o sadržaju ugljičnog dioksida u napitcima koje konzumirate, test može biti lažno pozitivan – naglasio je dr. Mark Hudson-Peacock za portal “Metro”.

Koliko je važno pravilno pročitati upute govori i činjenica da se štapićem može uzeti bris na pogrešnom mjestu. Budući su mnogi setovi za testiranje grla bili u opticaju na početku pandemije, neki korisnici ih i danas koriste ali za bris iz nosa.

– Kobna pogreška, jer uzorci grla na testu uzorka nosa često mogu pokazati pozitivne rezultate. Međutim, ako je test proveden ispravno s brisom iz nosa, rezultat bi bio negativan – kaže dr. Hudson-Peacock,

Ispravno interpretirajte rezultate

Svaka linija, ma koliko slaba bila, je linija i znak je za uzbunu. Ako se drugi redak pojavi na prozoru zaslona unutar 30 minuta od testa, to znači da je rezultat pozitivan. Čak i ako je to samo vrlo lagana i jedva vidljiva linija. Drugi test je koristan i samoizolacija je preporučljiva dok ne budete sigurni jeste li negativni ili pozitivni – rekao je dr. Hudson-Peacock.

Fenix-magazin