ZDRAVLJE

Majčino mlijeko je nezamjenjiva hrana u prvih šest mjeseci života bebe

ZENICA, (FENA) – Institut za zdravlje i sigurnost hrane organizirao je u Zenici predavanje o važnosti majčinskog dojenja, uz niz praktičnih savjeta i priliku da buduće i mlade majke razgovaraju sa stručnjakinjama iz više oblasti.

Sa majkama su razgovarale specijalista pedijatrije dr. Maja Karač,  specijalista ginekologije i akušerstva dr. Hana Štimjanin,  te certificirana savjetnica za dojenje i laktaciju Ines Jakupanec. 

– Trudnicama, dojiljama i budućim majkama smo objasnili najčešće zablude, mitove i dali vid podrške da dojenje nije bauk, da će ono biti uspješno sa pravim informacijama – kazala je dr. Štimjanin. 

Dоjenje predstavlja hranjenje bebe isključivо majčinim mlijekоm tоkоm prvih šest mjeseci živоta, bez dоdataka vоde, čaja, sоkоva, adaptiranоg mlijeka i čvrste hrane. Institut kontinuirano, kroz razne organizirane aktivnosti promovira značaj dojenja, a s ciljem podizanja svijesti, unaprjeđenja i pružanja podrške majkama koje doje svoju djecu.

– Majčino mlijeko je nezamjenjiva i neprikosnovena hrana u prvih šest mjeseci i kasnije koliko god to traži i želi dijete. To ipak nije samo priča između majke i djeteta, nego priča cijele okoline, koja mora pružiti podršku – kaže dr. Karač.

Svjetska asocijacija za promociju dojenja (WABA) je 1992. godine prvu sedmicu u augustu proglasila Svjetskom sedmicom dojenja s ciljem podizanja svijesti, unaprijeđenja i podrške dojenju. Istraživanja pokazuju da je 15,6 posto djece ili tek svako sedmo dijete do šest mjeseci isključivo dojeno u Federaciji BiH.

– Moto ovogodišnjeg obilježavanja je “Zaštitimo dojenje, podijelimo odgovornost”, te on najbolje oslikava ono što je dobrobit i značaj zajednice, a to je pozitivan uticaj okoline i značaj podrške mladoj majci – ističe dr. Kuduzović.

Buduće mame i dojilje mogle su u dvosatnom razgovoru sa relevantnim sugovornicama razgovarati o dojenju, podijeliti svoje radosti, uspjehe, strahove, iskustva i očekivanja, te pružiti podršku drugim majkama da ustraju u dojenju, ali i dobiti prigodne poklone u vidu marama za dojenje, priručnika i drugih korisnih materijala, priopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.