ZDRAVLJE

Mineral bez kojeg ne možemo

Enjoying the sun

Magnezij je životno važan materijal za potpunu funkcionalnost našega organizma. Kako ga naše tijelo ne može samo proizvesti, a u prehrani ga ima jako malo, njegov značaj postaje umnogome veći.

Magnezij nam regulira otkucaje srca i kontrakciju mišića, štiti živce, održava zdravo funkcioniranje prostate, regulira rad štitne žlijezde, a istodobno sudjeluje u aktivaciji više od 300 enzima potrebnih za neometan tijek metaboličkih procesa.

Upravo što je uključen u brojne značajne procese u našem organizmu, magnezij je prepoznat kao dragocjen mineral za trudnice i dojilje, sportaše, mlade u razvoju, kao i pri ublažavanju bolnih i napetih stanja pri povišenom krvnom tlaku, aritmiji, migreni i kroničnim tegobama srčanih bolesnika.  

Do pomanjkanja magnezija u našem organizmu najčešće dolazi zbog nepravilne prehrane, a simptomi njegova nedostatka su: razdražljivost, depresija, nervoza, oslabljeno pamćenje, podrhtavanje mišića, grčevi i slabost.

Osim nepravilne prehrane, smanjene količine magnezija u organizmu mogu biti posljedica određenih stanja poput srčanih oboljenja, dijabetesa, trudnoće i dojenja, ali i određene aktivnosti poput zahtjevnih treninga kod sportaša, stresnoga posla i slično, dok su povećane potrebe za magnezijem posebice izražene kod mladih u razvoju i osoba u trećoj životnoj dobi.

Iako je važnost za organizam neupitna, njegova koncentracija u hrani je niska. Stoga je konzumiranje prirodne vode s ovim mineralom ključni čimbenik za zadovoljavajuću opskrbu organizma. Takav unos magnezija je najučinkovitiji, s obzirom na smanjeni metabolički napor za apsorpciju. Liječnici i nutricionisti preporučuju dnevni unos magnezija za zdravu odraslu ženu od 350 mg/dan, a za odraslog muškarca, trudnice i dojilje 450 mg/dan.