ZDRAVLJE

Nadolazeći ljetni dani bi trebali uključivati laganu hranu, salate, sireve, nikako tešku i začinjenu hranu, koja dovodi do preznojavanja.

Piše: Snježana Delić

Otvoriti Nutricentar u Mostaru, bilo je izazovno, priznaje Marijana Zubac, direktorica centra i voditeljica za regulaciju tjelesne težine. No, pokazalo se i vrlo uspješnih poslovnim potezom, s obzirom da se posao u centru utrostručio u tri godine postojanja.

“Uvijek smo u centru bili fokusirani prije svega na kvalitetu usluge, pristup klijentu, nikad na taj financijski rast, ali dogodio se i on. Ili je svijest ljudi o zdravom načinu života veća, ili je zbog trenda, ne znam, ali porast je toliki da smo otvorili i novu ispostavu- u Sarajevu”, kazala je Marijana.

Korisnici usluga centra su svih dobnih skupina, od školske do treće dobi, a nerijetko po njihove usluge dolaze i iz zemalja EU, budući su ove usluge u njihovim zemljama puno skuplje.

Osobama sa dijagnosticiranim zdravstvenim problemima, poput dijabetesa, štitnjače, pristupaju vrlo oprezno i u koordinaciji sa specijalistima.

“Ukoliko klijent ima hashimoto, drastično smanjujemo unos glutena. Potom se događa pad kilaže, jedno rasterećenje organizma. Dogodi nam se da se terapije prepolove. Posebno dobre napretke imamo kod dijabetesa”, ističe Zubac.

Smatra kako su masnoće, šećer, sol i bijelo brašno najveće greške u prehrani stanovnika sa podneblja Hercegovine. Umjesto njih, trebali bi konzumirati biljne masti, biljna mlijeka, a osobito maslinovo ulje treba uključiti u prehranu.

Kao neizostavne namirnice za ljeto, preporučuje sve vrste voća i povrća, posebno rajčice, koju smatraju kraljicom ljeta. Puno vode, posebno aromatizirane sa citrusima i mentom.

Može li se pretjerati i sa zdravom hranom, je li zdravo pržiti i kuhati na maslinovom ulju, ove i brojne druge zanimljivosti pročitajte na blogu.