ZDRAVLJE

Najbolji bh. sportaši pozivaju da s cijelim svijetom trčite za one koji ne mogu

Detail of the Wings For Life World Run app in Bratislava, Slovakia on February 27, 2021 // SI202104020993 // Usage for editorial use only //

U nedjelju 9. svibnja cijeli svijet će ponovo trčati za one koji ne mogu i samo s jednim ciljem, a to je pomoći da povrede kičmene moždine postanu izlječive.

Ukupno 700.000 učesnika iz 195 zemalja je upravo pod motom „trčimo za one koji ne mogu“ do sada prevalilo sedam milijuna kilometara u jednom od najinspirativnijih događaja na planeti, a kroz startnine i donacije prikupljeno je gotovo 30 milijuna eura za fondaciju Wings for Life, čiji je cilj pronalazak lijeka za povrede kičmene moždine.

Ljubav, zajedništvo, prijateljstvo i podrška krase ovaj inspirativni događaj u kojem učestvovati mogu svi, amateri i profesionalci. Legendarni skijaši Lindsey Vonn i Marcel Hircher, te teniser Dominic Thiem, samo su neke od slavnih osoba iz svijeta sporta koje su već učestvovale u ovoj najmasovnijoj globalnoj humanitarnoj utrci.

Ove godine i nekoliko najboljih bh. sportaša pruža podršku i poziva sve da se pridruže Wings for Life World Run zajednici te trče za one koji ne mogu. Među njima su i naš golman Asmir Begović, bivši reprezentativac Vedad Ibišević, teniser Damir Džumhur, te poznata košarkaška imena Džanan Musa, Nihad Đedović, Kenan Kamenjaš i Sani Čampara.

Podsjećamo, zbog aktuelne situacije u svijetu ove godine će se tačno u 13 sati trčati uz aplikaciju.

Naime, nakon što preuzmete Wings for Life World Run aplikaciju na svoj telefon i prijavite se za utrku 9. maja 2021., krenut ćete istovremeno s ostatkom svijeta, a lovit će vas virtuelno presretačko vozilo. Aplikacija će vam javljati koliko je kilometara iza vas i kad će vas vjerovatno uloviti presretačko vozilo. Vaša utrka je tada završila, a rezultate možete vidjeti na globalnoj listi rezultata.

Detail of the Wings For Life World Run app in Bratislava, Slovakia on February 27, 2021 // SI202104020993 // Usage for editorial use only //

Kompletan iznos startnina i donacija odlazi na istraživanja za pronalazak lijeka za povrede kičmene moždine, a ovom plemenitom cilju mogu doprinijeti čak i oni koji ne mogu trčati.

Za ovu utrku koja svake godine piše stranice historije okupljajući svijet oko plemenitog cilja, možete se prijaviti ako imate 18 i više godina. Jer svi koji učestvuju čvrsto vjeruju u jednu stvar – nije pitanje hoće li lijek za povrede kičmene moždine biti pronađen, nego kada.

Prema tome, nema sumnje da će i u svom osmom izdanju Wings for Life World Run ponuditi mnogo empatije, radosti, uzbuđenja i zadovoljstva. Prijave za ovu globalnu humanitarnu trku i preuzimanje aplikacije mogući su na ovom linku.