Vijesti iz svijeta ZDRAVLJE

NE ODUSTAJE OD OŠTRIH MJERA: Sphanovi planovi za jesen u Njemačkoj

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn na jesen želi uvesti oštre mjere za sve koji u Njemačkoj nisu cijepljeni cjepivom protiv koronavirusa.

Budući broj novozaraženih u Njemačkoj ponovno raste, Spahn ponovno razmatra nejednak tretman cijepljenih i necijepljenih osoba.

U izvješću koje je poslano Bundestagu i vladama njemačkih saveznih država, Spahnovo ministarstvo želi da četvrti val koronavirusa bude što blaži pa planira pooštriti mjere, osobito za necijepljene osobe, učestalosti i stopi teških kliničkih slučajeva iznad određenih graničnih vrijednosti incidencije.

Spahnove mjere uključuju ograničenja kontakata, sudjelovanja na događajima pa čak i zabranu odlaska na neka događanja i posjetu restoranima i unatoč negativnom testu. Svoj plan njemački ministar zdravstva je nazvao “2G umjesto 3G” (Cijepljeni, oporavljeni, testirani) i u njega je sažeo sve mjere koje želi uvesti na jesen u Njemačkoj.

-Za bitne stvari, kao što su javni prijevoz ili posjet gradskoj vijećnici ili bolnici, mora biti omogućen pristup samo s maskom ili s testom –  objašnjava Spahn za “Münchner Merkur”.

– Ali za diskoteke, stadione ili kazališta, tj. područja koja ne pripadaju osnovnoj usluzi, mogu zamisliti i pristup samo onima koji su cijepljeni ili testirani. Ograničeni pristup za necijepljene osobe također je zamisliv, na primjer, 30.000 cijepljenih i 2.000 testiranih ljudi može doći na nogometnu utakmicu na stadion Bayerna – nastavio je Spahn nabrajati mjere ograničenja.

Lambrecht: Spahnov prijedlog nije stav vlade

Zbog svojih planova Spahn se našao na udaru kritika brojnih političara.

– Spahnov stav nije stav savezne vlade – rekla je socijaldemokratska savezna ministrica pravosuđa Christine Lambrecht za “Augsburger Allgemeine”.

Nekoliko čelnika vlada SPD -a jasno je odbacilo prijedlog saveznog ministra CDU -a.

Gradonačelnik Bremena Andreas Bovenschulte odbacio je Spahnov stav.
– Smatram pogrešnim i pravno nedopustivim isključivanje necijepljenih osoba iz javnog života – rekao je Bovenschulte za njemački Bild.

Brandenburški premijer Dietmar Woidke je rekao kako nitko ne smije biti isključen iz javnog života.
– S negativnim testom, necijepljenim osobama treba omogućiti, primjerice, nastavak sudjelovanja u događajima – smatra Woidke.
Premijerka Mecklenburg-Zapadna Pomeranija Manuela Schwesig smatra kako nas prijetnje ne vode nikamo.
– Moramo ljude uvjeriti da se cijepe – rekla je Schwesig.

Izvor: Fenix-magazin