ZDRAVLJE

Ne važite se svaki dan, ne preskačite obroke…

Svi znamo dva osnovna pravila za uspješno mršavljenje – redovito vježbati i manje jesti. No, to je ponekad uistinu teško, pa mnogi vrlo brzo posustaju, a brojne dijete na kraju rezultiraju  “jo-jo” efektom. Pogledajte tri najčešće pogreške koje većina ljudi radi dok pokušavaju izgubiti kilograme.

Ne važite se svaki dan

Praćenje tjelesne težine svakog dana nije samo potpuni i uzaludni gubitak vremena, već je i najbolji način da minirate svoje dobro raspoloženje i snagu volje. Naša tjelesna težina mijenja se iz sata u sat, a te dnevne fluktuacije mogu varirati i do 2 kilograma. Većina se stručnjaka za mršavljenje slaže kako je vaganje jednom tjedno sasvim dovoljno za one koji su u prvim tjednima novog režima prehrane, a u kasnijoj fazi ne trebate to raditi češće od dvaput mjesečno.

Nikad ne preskačite obroke

Krenete li na dijetu s mišlju da “pojačate” njezin učinak preskakanjem doručka ili večere, možete odmah odustati i poštedjeti se muke. Naše tijelo nije blagajna u kojem samo tako možete od ukupnog kalorijskog unosa tijekom dana oduzeti ukupnu potrošnju kalorija i vidjeti jeste li u plusu ili minusu. Tijelo je vrlo precizni stroj koji će na bilo kakvo uskraćivanje hrane reagirati snažnim usporavanjem metabolizma i pritom učiniti sve da sačuva svaki gram masnih naslaga koje imate, očekujući dugo razdoblju gladovanja.

Ne zanemarujte potrebe svog tijela

Osim trenutačnog smanjenja kalorijskog unosa hrane, poanta svake kvalitetne dijete trebala bi biti i ta da vas nauči dobrim i zdravim prehrambenim navikama. Imajući to na umu, svaka dijeta koja vas tjera da potpuno zanemarite potrebe i signale koje vam šalje vaše tijelo osuđena je na neslavnu propast. Ljudski mozak funkcionira tako da samo još više želi ono što mu neprestano uskraćujete. Red čokolade ili komadić torte puno su manji “grijeh” od toga da organizirate život tako da nikad ni oko čega više ne dođete u napast.

VEZANO

Hrana koja će vam popraviti raspoloženje

urednik

Kvalitetan obrok čuva zdravlje

urednik

Hrana uz koju ćete prštati od energije

urednik