ZDRAVLJE

Nokti na tijelu nisu samo ukras, mogu biti i indikatori bolesti

Štite tkivo, pomažu pri olakšavanju svrbeža te su prozor u cjelokupnu zdravstvenu sliku. Također mogu upozoriti na neuravnoteženu prehranu, infekcije i ozbiljne bolesti.

Neuravnotežena prehrana – ono ste što jedete. Unutarnja ljepota reflektirat će vanjsku. Zdrava prehrana uključuje omega 3 masti, proteine te željezo kako bi se održali zdrava kosa, koža i nokti. Nokti mogu reflektirati lošu prehranu poput manjka željeza ili bjelančevina. Blijedi i bijeli nokti čest su simptom anemije. U ozbiljnijim poremećajima nokti mogu promijeniti i oblik.

Anksioznost i stres – ako grizete nokte niste sami. Oko 50 posto djece i tinejdžera u SAD-u u dobi od 10 do 18 godina grizu nokte, te oko 23 posto odraslih. To je navika s kojom se teško prestaje, no do 30. mnogi se ipak odviknu. Griženje noktiju je navika koju ljudi upražnjavaju pod stresom ili kad im je dosadno. Umjereno griženje neće ostaviti trajnu štetu, ali estetski izgled vaših noktiju i ruku bit će narušen. Kako biste prestali probajte neke metode olakšavanja stresa ili gorki lak.

Ozljede – umjerene ozljede na noktu manifestiraju se kao bijele točkice, dok one ozbiljnije mogu uzrokovati tamne mrlje, odvajanje nokta od mesa i krvne podljeve. Ovakve promjene također mogu biti simptomi ozbiljnih medicinskih problema, uključujući alergijske reakcije, infekcije, psorijazu pa čak i melanom, stoga ako nedavno niste fizički ozlijedili nokat posjetite liječnika.

Infekcije – bolna, crvena i natekla koža oko noktiju siguran je znak da nešto nije u redu. Kao i ostali dijelovi tijela, nokti su osjetljivi na infekcije koje uzrokuju razne gljivice i bakterije. Infekcija nokta ne znači nužno velike zdravstvene probleme, no nije loše konzultirati liječnika.

Nedijagnosticirana bolest – promjene na noktima ne znače uvijek ozbiljne zdravstvene probleme, kao što ni svatko tko ima takvih problema nema indikacija na noktima. Ipak, znakovi bolesti mogu se manifestirati na njima. Pet promjena na noktima poput gubitka ili promjene boje, brazdanja, odvajanja, te različitih šara i kvrga mogu indicirati na ozbiljnije probleme. Bijela boja noktiju može sugerirati bolest jetara, dok izrazito roza signalizira da nešto nije u redu s bubrezima. Crvena ukazuje na probleme sa srcem, dok žuta sugerira probleme s plućima.