ZDRAVLJE

Pet prednosti ranijeg odlaska na spavanje

Raniji odlazak na spavanje ima svojih velikih prednosti, od toga da nas čini produktivnijima do produženja našeg života.

Preporučenih sedam do osam sati sna za prosječnu odraslu osobu, održavanje toga i tokom slobodnih dana, od presudne je važnosti za našu fizičku i psihičku dobrobit.

Evo zašto.

Jačanje imunog sistema

Tokom zimskih mjeseci očuvanje imuniteta još nam je važnije nego inače, a spavanje ima veliku ulogu u tome.

Istraživanje iz 2017., koje je provedeno na Univerzitetu u Vašingtonu, pokazalo je vezu između sna i imunog sistema. Oni koji kasnije odlaze na počinak i spavaju manje od sedam sati imaće slabiji imuni sistem u poređenju s nekim ko ima preporučenih sedam do osam sati sna.

Poznati neurolog dr. David Perlmutter istaknuo je da tijelo nakon 22 sata uveče metabolizira mnogo otpadnih supstanci, a između 23:00 i 2:00 imuni sistem se “puni”.

Više energije

Ne može se poreći da se nakon dobrog sna budimo puni energije i spremni za nove pobjede. S druge strane, nedovoljno sna rezultira tromim i iscrpljenim osjećajem.

Zašto se to događa? Istraživanja pokazuju da se obnavljajuće funkcije u tijelu, poput rasta mišića, popravka tkiva i hormona rasta, oslobađaju tokom spavanja.

Spavanje pruža tijelu priliku da obnovi ono što smo izgubili dok smo bili budni, a to nam je itekako potrebno da bismo drugi dan bili puni energije.

Mentalno zdravlje

Kada je u pitanju mentalno zdravlje, dovoljna količina sna može biti od presudne važnosti. Univerzitet u Penslivaniji istražio je da nedostatak sna utiče na opšte raspoloženje. Ispitanici koji su bili ograničeni na 4 – 5 sati spavanja tokom noći tokom jedne nedjelje prijavili su da se osjećaju više pod stresom, da su ljuti, bezvoljni i fizički iscrpljeni.

Drugo istraživanje pokazalo je da postoji pet puta veća šansa da će ljudi koji pate od nesanice razviti depresiju.

Očuvanje zdravlja srca

Postoji još jedna spasonosna korist sna: održava srce zdravim jer snižava krvni pritisak. Pošto visoki krvni pritisak povećava rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, san bi mogao poboljšati kvalitet vašeg života ili ga čak spasiti.

Na Univerzitetu u Bonu napravljeno je istraživanje kod osoba koje su bile u dežurstvu od 24 sata. Pokazalo se da je nedostatak sna kod njih doveo do povećanja kardiokontrakcija, krvnog pritiska i otkucaja srca.

Takođe je primijećeno naprezanje srca jer je ono moralo da raditi 10 posto više nego što je to uobičajeno. Takođe se povećao nivo hormona štitne žlijezde (TSH, T3 i T4) i kortizola, hormona koji nastaje kao odgovor organizma na stres.

Kontrolisanje tjelesne težine

Niz je istraživanja koja se slažu da je san ključni sastojak kada je u pitanju upravljanje tjelesnom težinom. Drugim riječima, dovoljno sna zaustavlja nakupljanje kilograma. Naime, ako nedovoljno spavamo, povećava se lučenje hormona kortizola, koji izaziva apetit, a ujedno se smanjuje sposobnost tijela da reguliše nivo šećera u krvi.

Ako smo neispavani, veći je rizik ne samo od nakupljanja kilograma nego i od bolesti poput dijabetesa tipa 2.

To se može dogoditi i potpuno zdravim ljudima, čak i ako im, kako kaže istraživanje iz 2018. Jonathana Cederanesa i saradnika, nedostaje samo pet dana uzastopnog neredovitog spavanja. Na to se nadovezuje i činjenica što ćemo, ako prekasno ležemo, idući dan biti preumorni za bilo kakvu tjelesnu aktivnost, a time nećemo moći dovoljno sagorijeti masnoće, piše zadovoljna.hr.