LOKALNO ZDRAVLJE

Počinje cijepljenje osoba protiv sezonske gripe u ZHŽ-u

Zavod za zdravstveno osiguranje Županije zapadnohercegovačke (ŽZH) nabavio je 2.000 doza cjepiva protiv sezonske gripe, namijenjenih osobama s povećanim rizikom od nastanka komplikacija ili bliskim kontaktima rizičnih skupina.

Cjepivo je distribuirano putem Zavoda za javno zdravstvo ŽZH i isto je dostavljeno higijensko-epidemiološkim službama domova zdravlja.

Sastav ovogodišnjeg cjepiva protiv gripe sukladan je preporuci Svjetske zdravstvene organizacije za ovu sezonu, a temelji se na rezultatima kontinuiranog praćenja genskih i antigenskih osobina cirkulirajućeg virusa gripe u prethodnoj sezoni. Cijepljenje protiv gripe obavljat će se četverovalentnim cjepivom, priopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo ŽZH.

Cijepljenje se posebno preporučuje osobama s povećanim rizikom od nastanka komplikacija i besplatno je za slijedeće ugrožene skupine pučanstva: osobe starije od 65 godina života, štićenici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), kao i radnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika, osobe, uključujući i djecu, s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, a posebno djeca s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama, odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući diabetes mellitus), kroničnim bolestima bubrega, hemaglobinopatijama i oštećenjem imunog sustava (uključujući HIV infekciju), djeca i adolescenti (od 6 mjeseci do 18 godina) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (radi izbjegavanja Reye sindroma uz influenzu), u slučaju da se neka od osoba za koje je cijepljenje preporučljivo, zbog svog zdravstvenog stanja ne može cijepiti (kontraindikacije), umjesto njih se pod istim uvjetima mogu cijepiti osobe iz njihove bliske okoline, npr. kućni kontakti (uključujući djecu), osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i slično.

Cijepljenje protiv sezonske gripe za gore navedene rizične kategorije pučanstva počet će u utorak, 15. studenoga, godine u prostorijama higijensko-epidemioloških službi domova zdravlja na području Zapadnohercegovačke županije, kao i u prostorijama Zavoda za javno zdravstvo. Cijepljenje protiv sezonske gripe trajat će do isteka zaliha cjepiva.