ZDRAVLJE

Postporođajna depresija kod muškaraca: Uzrok, simptomi i može li se izliječiti?

Postporođajna depresija je vrsta depresije koja nastaje kao posljedica promjena i izazova koji se pojavljuju nakon rođenja djeteta.

Iako je češća kod majki, postoporađajna depresija kod muškaraca je također veliki problem, a javlja se u prva dva mjeseca od rođenja djeteta.

Kako prepoznati postporođajnu depresiju kod muškaraca?

Kod muškaraca se simptomi pojave nešto kasnije, otprilike tri tjedna nakon rođenja djeteta, a ako se ne liječe, mogu trajati i dulje od godinu dana. Češće se javlja kod muškaraca koji inače imaju depresiju ili depresivne misli. Najčešći simptomi su:

– konstantan umor
– bezvoljnost
– tuga
– nemogućnost prihvaćanja novonastale situacije
– gubitak apetita ili pojačana želja za hranom
– anksioznost i ljutnja
– negativne misli
– napadaji panike
– nesanica
– opsesivne misli o zdravlju djeteta

Zašto dolazi do postporođajne depresije kod muškaraca?

Baš kao i kod žena, uzrok postporođajne depresije može biti u smanjenoj proizvodnji određenih hormona, ali jednako tako i nepripremljenost na dolazak djeteta, kao i pritisak oko uloge oca i promjene u načinu života. Češće se javlja kod muškaraca koji su mladi očevi, ali i kod onih čiji su očevi također imali postporođajnu depresiju.

Kako se dijagnosticira i tretira?

Kada se pojave simptomi depresije, potrebno je posjetiti liječnika koji će kroz razgovor vidjeti radi li se o postporođajnoj depresiji. Nekada će biti potrebna i pomoć psihoterapeuta, a pomoći mogu i lijekovi kao što su antidepresivi.

Može li se pobijediti?

Kako bi se poboljšalo raspoloženje oca i kako bi se što prije privikao na životne promjene, potrebno je uvesti neke nove navike. Prije svega, paziti na prehranu i unositi nutritivno bogate namirnice. Jednako tako je važno i vježbati jer se vježbanjem može smanjiti stres. Važno je izbjegavati konzumiranje alkohola te probati što manje negativno misliti. Nije sramota potražiti pomoć. Bilo kroz razgovor s najdražima ili kroz pomoć kod stručne osobe.

Ostavlja li postporođajna depresija kod muškaraca posljedice?
Postporođajna depresija može bitno utjecati na kvalitetu života, kao i na odnose s partnerom, ali i prijateljima. Može doći do potpune izolacije osobe, ali i do pretjerane konzumacije alkohola. Posljedica može biti i kroničan stres, razne fobije, bolovi u tijelu te gubitak, odnosno dobivanje kilograma, a postporođajna depresija bitno utječe na odnos djeteta i oca.

Dakle, postporođajna depresija ne pogađa samo žene, već se može pojaviti i kod muškaraca. Lako ju je prepoznati po drugačijem ponašanju i bezvoljnosti, a važno je reagirati i potražiti pomoć kako ne bi trajala predugo i utjecala na svakodnevni život.

Izvor: N1