ZDRAVLJE

Potencijalna vakcina AstraZenece ušla u treću fazu testiranja u SAD-u

Farmaceutska kompanija AstraZeneca saopćila je u utorak da je potencijalna vakcina protiv koronavirusa ušla u treću fazu testiranja u SAD-u kako bi se provjerila efikasnost i sigurnost proizvoda.

AstraZeneca, sa sjedištem u engleskom gradu Cambridgeu, saopćila je da će u probama učestvovati do 30.000 odraslih osoba iz raznih rasnih, etničkih i geografskih grupa širom SAD-a. Probno vakcinisanje finansiraju Nacionalni institut za zdravstvo i ministarstvo zdravstva i ljudskih resursa.

Ta farmaceutska kompanija navodi da je razvoj vakcine, poznate kao AZD1222, ušao na globalnom nivou u poodmakle faze testiranja u Velikoj Britaniji, Brazilu i Južnoj Africi. Nove probe su planirane u Japanu i Rusiji. Potencijalnu vakcinu izumio je Univerzitet Oxford i njemu pridružena kompanija, Vaccitech.

U međuvremenu se AstraZeneca priprema za proizvodnju vakcine u velikom obimu.

Oxford Biomedica saopćio je u utorak da je potpisao ugovor s AstraZeneca o “komercijalnoj proizvodnji” AZD1222. Kompanija navodi da će imati rezervirane kapacitete u novom proizvodnom centru u Oxfordu, na inicijalni period od 18 mjeseci, s mogućnošću produženja ugovora za još 18 mjeseci.

Također je Oxford Biomedica saopćio da će dobiti 15 miliona funti kao taksu na rezervaciju kapaciteta, uz još 35 miliona funti za proizvodnju vakcine u velikom obimu ukoliko se pokaže efikasnom, prenosi AP.

VEZANO

U BiH zaražena 1781 osoba, oporavljenih 755, umrlih 70

urednik

U Hrvatskoj rekordan broj slučajeva koronavirusa

urednik

WHO preporučuje kortikosteroide za pacijente s težim oblikom Covida-19

urednik