ZDRAVLJE

Prehrambene navike koje su jako loše za imunitet

S novim varijantama koronavirusa, kao i nadolazećom jeseni i zime, važno je ojačati imunitet. Na naš imunološki sustav mogu utjecati stvari poput stresa i količine sna, a osobito hrane koju jedemo.

Ovo su najgore prehrambene navike koje mogu loše utjecati na imunitet.

1. Pretjerana konzumacija alkohola

Prema nutricionistkinji Mary Albus, konzumacija previše alkohola može imati negativan učinak na naš imunitet.

“Alkohol može potisnuti imunološki odgovor tijela na infekciju”, kaže Albus, “jer uz konzumaciju alkohola tijelu može biti potrebno više vremena da prepozna i odgovori na infekciju u razvoju.”

Drugi način na koji alkohol može oslabiti naš imunitet je promjenom apsorpcije potrebnih hranjivih tvari. Albus kaže da “alkohol inhibira apsorpciju vitalnih hranjivih tvari poput vitamina C i cinka, važnih za funkciju našeg imunološkog sustava”.

Ove stvari ne samo da mogu utjecati na to koliko lako postajemo podložni infekciji, nego zapravo mogu promijeniti način na koji se naše tijelo nosi sa simptomima bolesti. “Prevelika konzumacija alkohola može učiniti da simptomi traju dulje i postanu ozbiljniji nego što bi inače bili”, kaže Albus.

2. Pretjeran unos šećera

Albus također spominje da previše šećera u našoj prehrani s vremenom može oslabiti naš imunitet.

“Studije su povezale redoviti unos hrane bogate šećerom s oslabljenom imunološkom funkcijom”, kaže Albus, “a to je zato što na bijela krvna zrnca, koja su stanice uključene u borbu protiv infekcije, negativno utječe prekomjerna konzumacija šećera, što ih može spriječiti od učinkovite borbe protiv infekcije. ”

3. Pretjeran unos soli

Smjernice o prehrani za Amerikance navode da iako bi odrasli trebali konzumirati oko 2300 miligrama ili manje natrija dnevno, odrasli Amerikanci zapravo u prosjeku unose oko 3400 miligrama dnevno. Prekomjerna konzumacija natrija može imati trajan utjecaj na zdravlje. “Prehranom s visokim udjelom natrija koja je bogata prerađenom hranom može se pokrenuti upala u tijelu i povećati rizik od kroničnih bolesti”, kaže Albus.

Također se vjeruje da sol inhibira neke prirodne reakcije našeg tijela ako se konzumira u prekomjernim količinama. Prema Albus, “sol može potisnuti protuupalne reakcije, pa čak i promijeniti crijevnu mikrobiotu, koja ima veliku ulogu u imunološkoj funkciji našeg tijela”.

Velika potrošnja natrija povezana je s pogoršanjem postojećih autoimunih bolesti poput Crohnove bolesti, ulceroznog kolitisa, celijakije i lupusa, piše Eat This.

4. Nedovoljan unos voća i povrća

Prema nutricionistu Mattu Mazzinu, potrebna nam je dobra količina voća i povrća u prehrani kako bismo podržali naš imunološki sustav. “Voće i povrće sadrži velike količine vitamina, minerala i antioksidansa”, kaže Mazzino, “a ti su spojevi bitni za jačanje vašeg imunološkog sustava i borbu protiv infekcija.”

Voće i povrće također ima dosta topljivih vlakana, što je zapravo od pomoći za naš imunitet. “Topljiva vlakna hrana su za bakterije koje žive u našim crijevima”, kaže Mazzino, “a zdrav mikrobiom komunicira i podržava naš imunološki sustav kako bi se mogao učinkovito boriti protiv infekcija.”

5. Nedostatak vitamina D

“Vitamin D jedan je od najvažnijih nutrijenata koji podupiru zdrav imunološki sustav”, kaže Mazzino, “zbog svojih protuupalnih svojstava za koja je poznato da poboljšavaju funkciju imunoloških stanica.”

Ako cijeli dan radite od kuće i ne izlazite na sunčevu svjetlost onoliko koliko želite, ili ako ste trenutno usred kišne sezone, možda biste trebali razmisliti o unosu vitamina D iz dodatka prehrani u cilju jačanja imuniteta. No svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom ili nutricionistom prije donošenja bilo kakvih odluka o dodatku prehrani.

Izvor: N1