ZDRAVLJE

Prepoznajte simptome nedostatka vitamina D

Prednosti vitamina D su brojne: jače kosti, bolje raspoloženje, učinkovitije mršavljenje i brojne druge. No, simptomi manjka vitamina D su malo manje jasni. Ako primijetite jedan od ovih simptoma, posjetite liječnika koji će napraviti analizu krvi i nikako nemojte prijevremeno početi uzimati suplemente vitamina D.

Slabost u mišićima

Manjak vitamina D može uzrokovati smanjenje mišićne mase i mišićnog tkiva. Stoga, ako primijetite da odjednom ne možete vježbati jednako kao i prije, to može biti jedan od znakova da vam nedostaje vitamin D.

Loše raspoloženje

Brojna istraživanja su pokazala da manjak vitamina D u tijelu uzrokuje loše raspoloženje i povećava rizik od nastanka depresije, naročito kod žena. Manjak vitamina D može uzrokovati i nagle, neobjašnjive, promjene raspoloženja.

Veća osjetljivost na bol

Manjak vitamina D u tijelu je povezan s nastankom kronične boli. Također može pogoršati simptome artritisa i osteoporoze. Ako ste primijetili da se vaš prag boli iznenada smanjio, svakako se posavjetujte s liječnikom.

Visok krvni tlak

Vitamin D igra važnu ulogu u održavanju zdravlja srca i krvožilnog sustava. On pomaže u regulaciji krvnog tlaka. Stoga, kada vašem tijelu nedostaje vitamina D,  krvni tlak može početi iznenada rasti, bez obzira na to što niste s tim prije imali problema.

Pospanost

U jednom istraživanju američkih znanstvenika se pokazalo da manjak vitamina D može uzrokovati kroničan umor i stalnu pospanost. Ako ste kronično umorni, bez obzira na adekvatnu količinu sna i prehranu, svakako se obratite liječniku.

Razdražljivost

Ako vaše raspoloženje neprestano varira i svaka sitnica vas može uzrujati, možda patite od manjka vitamina D. On utječe na razinu serotonina u mozgu, hormona koji regulira raspoloženje, pa premalo vitamina D može uzrokovati otežano oslobađanje serotonina.

Smanjena izdržljivost

Pokazalo se da čak i profesionalni sportaši osjećaju smanjenje izdržljivosti kada u tijelu nemaju dovoljno vitamina D. Vitamin D jača kosti i održava rad vaših mišića. Ako vam je program vježbanja, kojeg radite oduvijek, odjednom postao prezahtjevan, možda patite od manjka vitamina D.

VEZANO

ZNANSTVENICI: Uvesti nadoknadu vitaminom D za oboljele od Covida-19

urednik