ZDRAVLJE

Prirodan antioksidant koji uljepšava

Vitamin E poznat je kao odličan antioksidant koji je vrlo učinkovit u borbi protiv slobodnih radikala. Slobodni radikali ubrzavaju proces starenja, a neka istraživanja ih povezuju s arteriosklerozom, reumom i pojedinim vrstama raka. Šire se po tijelu zbog stresa, nikotina, pretjeranog izlaganja suncu, nezdrave hrane i nedostatka kretanja.

Nutricionisti preporučuju dnevnu dozu vitamina E od 12-14 miligrama. Organizam ne može sam proizvesti vitamin E koji je najučinkovitiji u kombinaciji s vitaminima C i A, pa ga je potrebno u tijelo unositi odgovarajućom hranom.

Biljna ulja, poput suncokretovog, maslinovog i repičinog te ulja pšeničnih klica, najbolji su izvor vitamina E, uz preduvjet da su hladno prešana. Od preostalih izvora ističu se lješnjaci, paprika, kupus, šparoge i soja.

Iako se vitamin E dokazao kao vitamin koji je iznimno koristan za zdravlje i ljepotu, potrebno ga je uzimati u umjerenim količinama i zazirati od vitaminskih pripravaka. Predoziranje vitaminom E može dovesti do bolova u mišićima i glavobolje, u ekstremnim slučajevima može doći do poremećaja zgrušavanja krvi.

S druge strane, osobe koje imaju sniženu razinu vitamina E u organizmu sklonije su infekcijama, problemima s koncentracijom i općenito se osjećaju slabije. Vitamin E popularan je sastojak kozmetičkih proizvoda, a može se koristiti i za uljepšavanje na prirodnoj bazi. Ulje pšeničnih klica odlično je za kožu, dok maslinovo ulje kosi vraća izgubljeni sjaj.