ZDRAVLJE

Prirodni lijekovi za kašalj i upaljeno grlo

Mnogo je načina da se prehlade različitog podrijetla kao što je kašalj, upala grla ili neke druge bolesti ublaže tradicionalnim lijekovima. Za to su najbolji stari provjereni recepti iz vremena naših prabaka, pa i njihovih baka

Bijela rotkva s medom

Jednu veliku bijelu rotkvu treba izdubiti da izgleda kao čaša. Unutra sipati žličicu do dvije meda, pokriti salvetom i ostaviti da prenoći. Ujutro će udubljenje rotkve biti ispunjeno vlastitim sokom, izmiješanim s medom. Za smirivanje kašlja trebalo bi uzimati po jednu žličicu ovog soka – ujutro i uvečer.

Crveni luk s medom

Poveću glavicu crvenog luka staviti u odgovarajuću čašu da bi uspravno stajao, a onda ga izbušiti. U šupljinu luka staviti po želji med, i svako jutro sadržaj koji se iz luka iscijedi – popiti.

Žalfija kao med

Prvo treba skuhati jak čaj od 40 grama žalfije i 600 mililitara vode. Nakon toga karamelizirati 300 grama šećera bez vode, na tihoj vatri. U karameliziran šećer procijediti prethodno spremljen čaj. Tako dobiven sirup uz miješanje treba kuhati na tihoj vatri dok ne dobije gustoću meda. Sadržaj zatim ohladiti, sipati u teglu i čuvati u hladnjaku.

Za smirivanje kašlja odrasli trebaju uzimati tri puta po jednu jušnu žlicu, a djeca tri puta po jednu malu žličicu ovog karakterističnog meda. Osim za smirivanje kašlja, preporučuje se i pušačima za čišćenje pluća. Žalfija je, inače, vrlo zahvalna za grgljanje u liječenju bolnog grla, laringitisa, tonzilitisa i ulceracije grla. U svom ulju sadrži dosta fenolne kiseline, zbog čega posjeduje antibakterijsko djelovanje. Njezin sastojak tujon ima i antiseptičnu moć, osobito kod stafilokoknih infekcija, zbog čega se i preporučuje kod prehlada i kašlja. U narodu je poznato i žvakanje svježih listova žalfije, radi otklanjanja navedenih tegoba.

VEZANO

MCP: BiH nije isključena iz procedure javne nabavke lijekova

urednik

NESTAŠICA: Ljekarnama nedostaje sumameda i cjepiva za gripu

urednik

Nakon višemjesečne nestašice: Lijekovi Klonazepam i Rivotril na tržištu BiH

urednik