ZDRAVLJE

Radite li od kuće, krećite se da biste spriječili duboku vensku trombozu

Posljednjih mjeseci sve više ljudi radi od kuće zbog pandemije koronavirusa, a neki zbog toga manje vježbaju. Njemački liječnici upozoravaju da izostanak kretanja može povećati rizik od nastanka duboke venske tromboze (DVT), koja nastaje kad se u dubokim venama, najčešće nogu, formira ugrušak krvi ili tromb, objavila je Hina.

Iz tih vena krv teče natrag prema srčanom mišiću, a proces se odvija zahvaljujući mišićno-venskoj pumpi koja steže i opušta mišiće dok hodamo.

Dok ležite ili sjedite krv u nogama protječe sporije jer izostaju takve kontrakcije mišića.

S obzirom na to da izostanak kretanja može povećati vjerojatnost za nastanak krvnih ugrušaka, ako puno vremena provodite sjedeći za radnim stolom, važno je redovito ustajati ili raditi manje zahtjevne vježbe, savjet je njemačke Savezne udruge za zdravstvene informacije i zaštitu potrošača (BGV) sa sjedištem u Bonnu.

Članovi udruge savjetuju vježbe istezanja dok sjedite ili, primjerice povremeno savijanje koljena kada ustanete.

BGV savjetuje i jednostavnu vježbu podizanja stopala u sjedećem položaju. Dok sjedite izravnajte leđa i bedra tako da čine pravi kut. Polagano podižite obje pete, oslanjajući se nožnim prstima o tlo, a zatim ih ponovno spustite na pod. Ponovite vježbu desetak puta.

Duboka venska tromboza može biti vrlo ozbiljan problem jer se krvni ugrušak može odvojiti te krvotokom završiti u plućima, blokirajući uobičajen protok krvi.

Ovakvo, po život opasno stanje zove se plućna embolija.

Čimbenici rizika za razvoj DVT-a su prethodne operacije, upale, varikozne vene i problemi s bubrezima. Ako patite od bilo kojeg od navedenih problema, BGV savjetuje da o tomu porazgovarate sa svojim obiteljskim liječnikom.