ZDRAVLJE

Riješite se proširenih kapilara

Prošireni kapilari su prvenstveno estetski nedostatak, dok se bolešću može smatrati ako osobu ograničavaju i smetaju u socijalnom kontaktu.
Prošireni kapilari nastaju kada se koža suviše ugrije, povećava se krvni tlak i ako stjenke žilica nisu savršeno elastične, rašire se, omlohave i ne mogu se više vratiti u prvobitno stanje čak ni kada se koža ponovno rashladi. Posljedica je pojava ružne mreže crvenih kapilara na mjestima gdje je koža najosjetljivija.
Najizloženije su osobe svijetle tanke kože. Crvena mreža kapilara javlja se obično u dobi između 35 i 40 godina, najprije na nosnicama i jagodicama.
Prvi znakovi se pojavljuju na nogama. Vidljivi kapilari na nogama mogu biti prvi znak upozorenja. Kada to uočite, trebali biste se odmah posavjetovati s dermatologom i riješiti problem. Prevencija u toj fazi sastoji se od izbjegavanja pretoplih mjesta kao i naglih temperaturnih promjena.
Za pojavu ružnog crvenila dovoljno je tek nekoliko minuta u sauni ili turskoj kupelji. Kada prelazite s hladnog na toplo mjesto, prilagodite toj promjeni ugroženi dio lica.
Prošaraju li kapilare dio kože, treba izbjegavati alkohol i pikantna jela koja utječu na mlohavost stjenke. Konzumirajte borovnice, jagode i ribiz jer sadrže tvar koja jača stjenke vena i kapilara.

VEZANO

Savjeti za trudnice u vrijeme pandemije

urednik