ZDRAVLJE

Šalica kave ili čaja dnevno neće škoditi u trudnoći

Šalica kave ili čaja dnevno neće naškoditi trudinici niti bebi koja se razvija, poručili su stručnjaci nakon što je jedna analiza uzrokovala paniku i puno upita liječnicima.

Stručnjaci nacionalnih zdravstvenih agencija reagirali su nakon što je u časopisu BMJ Evidence Based Medicine objavljena kontroverzna analiza, kako je nazivaju, koja sugerira da ne postoji “sigurna količina kofeina u trudnoći”. Analizom je obuhvaćeno 48 različitih studija, a autor Jack James, psiholog sa Sveučilišta Reykjavik na Islandu, slaže se da zaključci o štetnosti kofeina ne mogu biti definitivni jer studija samo analizira već objavljene podatke.

Međutim, stručnjaci se ne slažu s tom ocjenom. Nacionalna zdravstvena služba, kao i neke druge zdravstvene organizacije u Velikoj Britaniji, kaže da konzumacija 200 mg ili manje kave dnevno ne predstavlja rizik za pobačaj ili razvoj djeteta trbuhu.

Također, Europska agencija za sigurnost hrane kao i američke i britanske udruge ginekologa preporučuju ograničen unos, ali ne i potpunu apstinenciju od kofeina tijekom trudnoće, piše BBC.

Australski farmaceut Luke Grzeskowiak rekao je da se objavljena studija ne slaže s prihvaćenim znanstvenim dokazima:

“Puno je promjena u trudnoći i puno je pitanja što se smije, a što ne. Zato ne treba dodatno pojačavati tjeskobu ili izazivati strah. Žene mogu biti mirne ako umjereno piju kavu u trudnoći.”

Andrew Shennan, profesor na Kings Collegeu u Londonu, rekao je da neke studije koje su uzete za analizu, nisu relevantne jer se oslanjaju na sjećanje trudnica koliko su kofeina pile. Osim toga, ne treba isključiti druge faktore rizika koje ljubitelji kave često imaju, a to je primjerice pušenje.

“Kao i kod mnogih drugih namirnica i kod normalne prehrane, štetnost se najčešće povezuje s velikim dozama. Nemamo dokaza da male doze kofeina mogu naštetiti pa savjetujemo da se izbjegava puno kave ili čaja.”