ZDRAVLJE

Što raditi kada se zarazite, a cijepljeni ste?

Cjepivo protiv covida djeluje, ali postoje i slučajevi zaraze kod onih koji su se cijepili.

Karlee Camme je, iako potpuno cijepljena Johnson&Johnson cjepivom, primijetila kako je izgubila miris i okus. Kada se prisjetila događanja, shvatila je da je danima prije pojave ovih simptoma osjetila jak umor, a dodatni su je simptomi uvjerili da se ne radi o običnoj prehladi. Cjepiva su prema riječima stručnjaka jako efikasna u sprečavanju pojave ozbiljnih simptoma, ali niti jedno cjepivo nije 100 posto učinkovito, pojasnila je dr. Lisa Adams, dekanica na sveučilištu Dartmouth.

“Znamo da postoje i da će postojati slučajevi zaraze i kod cijepljenih pojedinaca, no sad smo u situaciji kada je vrlo malo virusa u opticaju. Isto tako kod tih će osoba oblik bolesti biti blag”, dodala je.

Dr. Rochelle Walensky, direktor Centra za kontrolu bolesti je rekao kako novi podaci govore da je 99,5 posto smrtnih ishoda kod osoba koje nisu cijepljenje. Od 157 milijuna osoba koje su cijepljenje samo je 733 smrtnih slučajeva. Oko 75 posto novih infekcija se javilo kod osoba starijih od 65 godina.

Paul Offit, direktor Dječje bolnice u Americi je dodao kako su cjepiva ipak ispunila svoj zadatak. “Cilj je cijepiva da vas zaštiti od bolničkog liječenja i smrtnog ishoda. Ako imate blagu infekciju, to nije ništa strašno“, dodao je.

Prema podacima se čini da su infekcije blage i često bez simptoma. Ako se govori o delta soju, radi se o curenju nosa i glavobolji.

Masha Gessen, novinar u The New Yorkeru, se također razboljela iako je cijepljenja. Bolest je bila blaga, a simptomi su uključivali curenje nosa, iritacije oka, umor, gubitak mirisa i okusa, ali su svi nestali unutar tjedan dana. Neki su prijavili i zatvor i glavobolju. Nakon što je primio cjepivo Moderna, nakon dva mjeseca se razbolio i Travis Dagenais iz Bostona, koji je patio od simptoma sličnih prehladi, uz temperaturu, pa iako mu je bilo teško, najviše se pitao što bi se dogodilo da se nije cijepio.

Osobe koje su dobile covid iako su potpuno cijepljenje često imaju puno manje virusa u organizmu, što znači i da su manje zarazni, tako barem tvrdi studija provedena u Izraelu. Nekoliko studija je tako pojasnilo kako Pfizerovo cjepivo može biti i do 94 posto učinkovito kod prevencije asimptomatske infekcije što će smanjiti rizik od prijenosa bolesti, piše Ordinacija.hr.