ZDRAVLJE

Što se događa s tijelom kad jedete prženu piletinu?

Iako mnogi ljudi jako vole prženu piletinu, to ipak nije jelo u kojemu biste trebali redovno uživati. Da budemo do kraja jasni – jedenje pržene piletine tu i tamo nije velika stvar. Ali, ako je jedete svakodnevno, mogli biste imati problema.

Donosimo nekoliko stvari koje bi vam se mogle dogoditi ako prženu piletinu konzumirate svakodnevno.

1. Mogli biste se osjećati napuhnuto

Masna hrana poput pržene piletine usporava probavu, a to može rezultirati osjećajem napuhnutosti.

Pržena hrana sadrži mnogo zasićenih i transmasti zbog kojih imate osjećaj da ne možete zakopčati hlače.

Simptomi će eskalirati ako već imate problema s probavom.

2. Mogli biste se udebljati

Ako uvijek birate prženu verziju omiljenog sendviča s piletinom, mogli biste nakupiti i nekoliko dodatnih kilograma. Pržena piletina sadrži mnogo više kalorija nego što je to slučaj s neprženim inačicama piletine.

“Kada se prži, hrana postaje zasićenija kalorijama jer vanjski dio gubi vodu i apsorbira masnoću”, kaže Asheley Kitchens. Ulja u kojima se hrana prži mogu sadržavati transmasti koje podižu razinu lošeg kolesterola. On, kao što već znate, može začepiti arterije i uzrokovati različite kardiovaskularne bolesti.

Da biste spriječili nakupljanje neželjenih kilograma i buduće probleme sa srcem, smanjite konzumaciju pržene hrane.

3. Mogli biste se osjećati tromo

Jeste li se već nakon što pojedete nekoliko komada prževnih krilaca i pomfrita osjećali tromo? Ispada da oko 95 posto tjelesne zalihe serotonina, hormona koji omoogućuje da se osjećamo dobro, proizvode bakterije koje sudjeluju u probavi. Da ne spominjemo da je probavni trakt ispunjen milijunima živčanih stanica, neurona, koje pomažu u razgradnji hrane, a sudjeluju čak i u regulaciji raspoloženja.

Ako jedete mnogo pržene piletine, u biti ispunjavate svoj probavni trakt namirnicama koje mogu dovesti do toga da se razmnože loše bakterije, piše Eat This.

4. Mogli biste povećati rizik od smrti

Znamo da ovo zvuči vrlo dramatično, ali znanost podupire ovakvu izjavu.

Još 2019. je u studiji objavljenoj u BMJ-u otkriveno da žene koje jedu porciju pržene piletine jednom dnevno imaju 13 posto veći rizik od smrti u usporedbi s onima koje ne jedu prženu hranu.

Izvor: N1