ZDRAVLJE

Što sve liječe more i sunce?

Close-up of a rear view woman into the swimming pool on Maldivian resort.

Ljetovanje na moru je pravi lijek i za dušu, ali i za organizam. Ta slankasta voda, zrak i boravak na suncu imaju niz ljekovitih svojstava koji blagotvorno djeluju na nas. Upravo zbog toga liječnici mnogima savjetuju odlazak na more, kao dio terapije.

Alergije

More je savršen saveznik u borbi protiv alergija. Posebno dobro djeluje na ljude kod kojih se javljaju kožne alergijske reakcije. Zašto? Morska so ima svojstva antihistamina, ali i antiseptika, tako da more alergičnim osobama ublažava alergijske reakcije, a u nekim slučajevima ih u potpunosti uklanja. Također, morski zrak astmatičarima olakšava disanje, a tijekom ljetnih dana, kada cvijeta ambrozija, morski krajevi nude sjajno utočište.

Kožne bolesti

Ako imate dermatitis, ekcem, psorijazu ili neku drugu kožnu bolest, svakako biste tijekom ljetnih mjeseci trebali posjetiti neko morsko ljetovalište. Naime, morska sol je bogata mineralima, magnezijem, željezom, kalijem i kalcijem. Sve to poboljšava zdravlje kože, čije se stanje mijenja nabolje u vrlo kratkom vremenu. Osim toga, sunce i more blagotvorno djeluju i na bubuljice, pa je koža nakon godišnjeg ljepša nego ikad.

Artritis

Osobe koje imaju problema s artritisom i sličnim tegobama, svakako trebaju more da bi im ono olakša stanje. More, naime, smanjuje upalne procese u tijelu i ublažava bol. Jedno je američko istraživanje pokazalo da osobe koje pate od reume prijavljuju znatno bolje opće stanje organizma nakon boravka na moru.

Kosti

Za zdravlje kostiju nužan je vitamin D. Osim za kosti, vitamin D ključan je i za mnogo drugih funkcija u organizmu, a važan je i za prevenciju od nekih ozbiljnih bolesti poput karcinoma. Vitamin D u organizam se unosi sunčanjem. To, svakako, ne znači da se trebate izlagati suncu tijekom podnevna. Sunčajte se rano ujutro i kasno uvečer i pripazite da se ne mažete previsokim zaštitnim faktorom jer koža neće dobiti potrebnu količinu vitamina D.

Stres

Opće je poznato da je stres uzročnik gotovo svih bolesti. Rješenje je opuštanje, a za tu je pak aktivnost najbolje ljetovanje na moru. Zašto? More, između ostalog, ima i velike količine magnezija koji je odličan saveznik u borbi protiv stresa. Kad tome dodamo i izležavanje na suncu, potpuno je jasno zašto ljetovanje dobro liječi stres.

VEZANO

Top 20 najsigurnijih europskih destinacija od korone

urednik

I kupaći kostimi otkrivaju vaš karakter

urednik

Izbjegnite štetni utjecaj sunca

urednik