ZDRAVLJE

Studenti ukazali na važnost zdrave prehrane

 Završen je Tjedan zdravlja kojeg je Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru (SUM) organizirao s ciljem povećanja svijesti studenata i ostalih osoba na važnost zdrave prehrane kao i samog zdravlja.

“Zbor je predstavnik skoro 12.000 studenata, a svi smo upoznati sa činjenicom da studentska prehrana i nije toliko zdrava”, priopćeno je iz Studentskog zbora SUM-a.

Na samom početku Tjedna zdravlja organizirana je akcija mjerenja tlaka i šećera, koja se odvijala na dvije lokacije i koja je okupila oko 400 ljudi, dok je drugi dan organiziran je online.

Nutricionistkinja Nevena Ćorić održala je predavanje na temu “Kako čitati deklaracije na prehrambenim proizvodima i kako odabrati zdravi proizvod”. Na predavanju je sudjelovalo više od 40 studenata i ostalih zainteresiranih osoba, a predavanje se može pogledati na poveznici: VIDEO

U trećem danu Tjedna zdravlja Studentska sekcija za hitnu medicinu održala je radionicu prve pomoći pod nazivom “Prva pomoć u vrijeme pandemije covid-19”, koja se može pogledati na poveznici: VIDEO

Četvrti dan bio je posvećen sportu. Dan sporta okupio je studente i ostale zainteresirane osobe koje su u sportskom centru Arena održali grupni trening.

Potom je uslijedilo online predavanje koje je održao doktor medicine Antonio Markotić na temu “Salutogenezom do zdravlja”, a koje se također može pogledati na poveznici: VIDEO

“Kroz organizaciju Tjedna zdravlja primijetili smo da se broj zainteresiranih studenata povećava. Sama tema ‘Zdravlje i prehrana’ privukli su popriličan broj studenata. Moje kolege zbog današnjeg životnog ritma koji im je zadan često biraju brzu nezdravu hranu. Nadamo se da smo ovom akcijom uspjeli povećati svijest studenata i ostalih osoba o zdravoj prehrani, kao i važnosti mentalnog i fizičkog zdravlja”, kazala je predsjednica Studentskog zbora SUM-a Marija Barun.