ZDRAVLJE ZNANOST

Studija otkrila koja dva simptoma koronavirusa traju do godinu dana

A woman, wearing a protective face mask walks past musicians in central Skopje on June 3, 2020 after the country eased lockdown measures taken to curb the spread of the COVID-19 pandemic, caused by the novel coronavirus. - Macedonia is currently facing a new wave of COVID-19 infections. On June 1, 2020 there were 89 new infections and 7 deaths, while today's number of infections is reported to be 101. Official statistics says that in the past two days Macedonia is facing its highest number of newly infected people compared to all other neighboring countries. (Photo by Robert ATANASOVSKI / AFP)

Nedavna studija objavljena u časopisu The Lancet otkrila je da gotovo polovica hospitaliziranih pacijenata koji su imali covid-19 imaju barem jedan dugotrajni simptom, pri čemu su kratkoća daha i umor trajali i do godinu dana, objavio je N1.

Studija je otkrila da su dva simptoma koja su trajala najdulje kratkoća daha i oštećenja pluća, a ove simptome imala je svaka treća osoba.

Osvom studijom obuhvaćeno je 1,276 pacijenata u Wuhanu, a pokazalo se da se većina simptoma koronavirusa povuklo kroz godinu dana.

“Iako se većina njih dobro oporavila, srčani problemi ostali su prisutni kod nekih pacijenata, posebno kod onih koji su bili u kritičnom stanju”, rekao je istraživač Bin Cao.

“Naše istraživanje sugerira da će oporavak kod nekih pacijenata trajati i dulje od godinu dana, a to bi trebalo uzeti u obzir kada se donose planovi vezani uz zdravstvenu skrb nakon pandemije”, dodao je.

Istraživači su promatrali ispitanike kroz 12 mjeseci kako bi mogli napraviti dugoročne preglede i provjere. Ispitanici su imali zdravstvene preglede šest i 12 mjeseci nakon što su se pojavili prvi simptomi.

Većina simptoma nestalo je nakon određenog vremena, bez obzira na to koliko je infekcija bila ozbiljna. Udio pacijenata koji i dalje imaju barem jedan simptom nakon godinu dana pao je sa 68 posto u šest mjeseci na 49 posto u 12 mjeseci.

Još jedan simptom koji su pacijenti često prijavljivali tijekom šest mjeseci je bol u mišićima, prenosi Times of India. Trećina pacijenata prijavilo je kratkoću daha nakon12 mjeseci.

Studija je pokazala da su žene u većoj mjeri prijavljivale umor, slabost u mišićima, anksioznost, depresiju i oštećenje pluća. Pacijenti koji su bili liječeni kortikosteroidima tijekom bolesti imali su 1,5 puta veću vjerojatnost da će i nakon 12 mjeseci imati slabost u mišićima i umor u odnosu na one koji nisu liječeni kortikosteroidima.