ZDRAVLJE

Studija: Pfizer je 93 posto učinkovit u sprečavanju hospitalizacije adolescenata

This picture taken on May 11, 2021 shows a vial of the Pfizer-BioNTech's Comirnaty COVID-19 coronavirus vaccine at the make-shift vaccination centre at the Cyprus State Fair grounds in Nicosia. (Photo by Amir MAKAR / AFP)

Učinkovitost Pfizerova cjepiva u sprečavanju hospitalizacije zbog covida-19 iznosi 93 posto kada su posrijedi adolescenti u dobi od 12 do 18 godina, pokazalo je novo istraživanje.

U sklopu studije američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) znanstvenici su proučili zdravstveno stanje 464 hospitaliziranih pacijenta u dobi od 12 do 18 godina, od kojih je 179 bolovalo od covida-19, a 285 ih je bilo hospitalizirano iz drugih razloga.

(Photo by Amir MAKAR / AFP)

Od spomenutih 179 hospitaliziranih zbog covida-19, 97 posto ih nije bilo cijepljeno, a većina je bolovala od najmanje jednog pridruženog oboljenja, bolesti ili stanja koje postoje zajedno s glavnim oboljenjem ili osnovnom bolešću kod istog bolesnika.

Autori istraživanja ističu da ova studija ukazuje na “važnost cijepljenja koje može zaštititi američke adolescente od razvoja težeg oblika covida-19”.

“Podaci ukazuju i na to da bi povećan broj cijepljenih u ovoj dobnoj skupini mogao smanjiti učestalost teškog oblika covida-19 u Sjedinjenim Državama”, tvrde autori.

Studija je pokazala da se učinkovitost Pfizerova cjepiva neznatno razlikuje među mlađim dobnim skupinama – 91 posto je učinkovita među mladima u dobi od 12 do 15 godina i 94 posto u onih od 16 do 18 godina.

Podaci CDC-a pokazuju i da je od kolovoza 2020. zbog covida hospitalizirano više od 65.000 djece i mladih, a gotovo 700 ih je umrlo od posljedica ove bolesti.

Autori studije istaknuli su da je “ključno donijeti preventivne mjere koje će utjecati na smanjenje učestalosti teškog oblika covida među adolescentima, a to uključuje i cijepljenje”, osobito s obzirom na to da se sve više djece ‘fizički’ vraća u školske klupe.

Istraživanje pokazuje da je, zaključno s ponedjeljkom, potpuno cijepljeno samo 46 posto djece od 12 do 15 godina i 54 posto onih od 16 do 17 godina.

Prošli je tjedan Pfizer od saveznih regulatora zatražio odobrenje hitne upotrebe cjepiva i za djecu u dobi od 5 do 11 godina.

“S obzirom na to da je broj novih slučajeva zaraze covidom u Sjedinjenim Državama i dalje vrlo visok, ovi su rezultati važan korak u sklopu naših kontinuiranih napora u borbi protiv covida-19”, stoji u priopćenju američkoga farmaceutskog diva.

Odluka Uprave za hranu i lijekove (FDA) mogla bi biti poznata već do 31. listopada. Hina