ZDRAVLJE

Trčanje je protuotrov za pandemijski stres

Kvalitetno opuštanje važnije je nego prije s obzirom na pandemiju i izazove koje ona nosi. Jedan od načina je trčanje, ali i bilo koja druga vrsta vježbe. 

“Napetost koju osjećamo potrebno je otpustiti”, kaže Ingo Froboese, profesor na sportskom sveučilištu u Koelnu. 

Njegov savjet: Od stresa možete doslovno otrčati. Vježbanje otpušta endorfine i snizuje hormone stresa. Usto, čak i umjereno vježbanje rezultira povećanjem osjećaja sreće i zadovoljstva, pokazale su studije. 

Vrlo je važno odabrati sport u kojem uživate

No ako želite na taj način ublažiti stres, pripazite da ne pretjerate. Pretjerate li s vježbanjem kad ste već nervozni, možete izazvati suprotan učinak i podignuti razinu kortizola, hormona stresa. 

U idealnim situacijama vježbat ćete vani, na svježem zraku i dnevnom svjetlu što je isto dobro za vas. Sport otpušta hormone poput serotonina i dopamina koji pomažu koncentraciji, popravljaju raspoloženje i povećavaju vlastiti osjećaj dobrobiti, kaže sportska znanstvenica Johanna Rupp. 

Vrlo je važno odabrati sport u kojem uživate. Ako vam vježbanje nije zabavno, neće vam ni pomoći u ublažavanju stresa nego će samo postati još jedna ‘gnjavaža’ povrh druge.  Hina