LOKALNO ZDRAVLJE

U Dječjem vrtiću Ljubuški započeo projekt mjerenja kvalitete zraka zatvorenog prostora

U Dječjem vrtiću Ljubuški jučer je započela aktivnost projekta “Istraživanje kvalitete zraka u vrtićima“ koji realizira Zavod za javno zdravstvo FBiH u suradnji s UNICEF-om BiH. Aktivnosti mjerenja kvalitete zraka u zatvorenim prostorima provodit će se u osam vrtića iz Federacije Bosne i Hercegovine i to na području Sarajevske, Tuzlanske i Županije Zapadnohercegovačke.

Cilj je stjecanje uvida u kvalitetu zraka zatvorenog prostora u odabranim vrtićima, a služit će kao osnova za donošenje i provođenje relevantnih preventivnih mjera i podizanje stupnja znanja odgajatelja i drugih djelatnika , roditelja i djece, kao i šire vrtićke zajednice, o značaju čistog zraka u zaštiti od respiratornih oboljenja.

Visok stupanj zagađenosti zraka višestruko ugrožava zdravlje ljudi. Posebnu opasnost može predstavljati kontaminiranost zraka u zatvorenim prostorima, gdje se provodi većina vremena i gdje zagađenost može biti znatno veća od vanjske. Na negativne utjecaje posebno su osjetljiva djeca, koja zbog zagađenosti zraka zatvorenog prostora mogu oboljeti od niza respiratornih bolesti.

Posjeta Dječjem vrtiću Ljubuški bila je prilika i za promociju konzumacije cjelovitih žitarica povodom Dana cjelovitih žitarica jer je kuhar u vrtiću za djecu pripremao zdrave sendviče, palačinke i tortilje. Održana je i radionica za odgajatelje vezana za ispitivanje kvaliteta zraka u prostorijama vrtića. Radionicu su ispred Zavoda za javno zdravstvo FBiH vodile dr. Aida Vilić Švraka i dr. Aida Filipović Hadžiomeragić. Prva radionica o zagađivačima zraka zatvorenog prostora, utjecaju na zdravlje i mjere zaštite u odgojno obrazovnim ustanovama, zatim druga o značaju mjerenja zračnih polutanata zatvorenog prostora i sadržaju promotivnih materijala za odgojno obrazovne ustanove te treće predavanje o odgojno obrazovnim ustanovama bez duhanskog dima. 

Tijekom održavanja radionice, provedeno je mjerenje kvaliteta zraka u prostorijama mobilnim mjernim aparatima. Uključivanjem predškolskih odgojno-obrazovnih ustanova u promociju zdravih stilova življenja je jedan od strateškog djelovanja Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, jer su svjesni da treba krenuti od najranijeg uzrasta radi zdravlja u kasnijim fazama života.

Kažimo i to, kako je u Dječjem vrtiću Ljubuški prije par godina u suradnji s Federalnim ministarstvom obrazovanja i nauke, Federalnim ministarstvom zdravlja te Zavodom za javno zdravstvo FBiH realiziran projekt “Zdravo jedi, zdravo rasti” koji je bio usmjeren na unapređenje zdravlja djece predškolskog uzrasta i zahvaljujući kojem je vrtić ispunio kriterije i dobio certifikata Svjetske zdravstvene organizacije u smislu zdrave ishrane.

VEZANO

Osigurano dodatnih milijun dolara za borbu protiv pandemije u BiH

urednik

Kako COVID-19 urušava zdravstvene sustave koji su ionako osjetljivi?

urednik

Djeca u najbogatijim zemljama u velikom broju pate od mentalnih poremećaja

urednik