ZDRAVLJE

WHO pokreće inicijativu za pomoć 1,3 milijardi ljudi da se odviknu duhana

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da pokreće inicijativu pomaganja 1,3 milijarde korisnika duhana da se riješe te navike tokom aktualne pandemije Covid-19.

Pristupna inicijativa za odvikavanje od duhana pomoći će ljudima da imaju besplatan pristup resursima koji su im potrebni da se odviknu od korištenja duhanskih proizvoda, poput terapije zamjene nikotina i pristupa digitalnom zdravstvenom radniku radi traženja savjeta, priopćio je generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Sudeći po agenciji UN-a za javno zdravstvo, pušenje odnosi osam milijuna života svake godine, a dokazi otkrivaju da su pušači ranjiviji nego nepušači na razvijanje težih formi Covid-19.

‘Ako je, međutim, korisnicima potrebna motivacija da napuste tu naviku, pandemija im pruža pravi poticaj’, kazao je Tedros, prenosi Fena. Inicijativu predvodi WHO, skupa s Međuagencijskom radnom grupom UN-a za borbu protiv neprenosivih bolesti (NCD).

WHO će prvo pokrenuti inicijativu u Jordanu i potom je proširiti globalno u narednim mjesecima, kazao je Tedros, prenosi Xinhua.

VEZANO

Kina odbila zahtjeve WHO

urednik

WHO i UN zatražili da BiH više testira i prati kontakte zaraženih

urednik

WHO zabrinuta zbog novog širenja ebole

urednik