ZDRAVLJE

Za kuhanje je najbolje koristiti ulje avokada

Korištenje pravog ulja tijekom kuhanja može napraviti veliku razliku kada je riječ o okusu jela. Naime, nisu sva ulja ista niti su sva jednako zdrava. Osim toga, neke vrsta ulja mogu učiniti više štete nego koristi za obrok. No,čini se da je najukusnije i najzdravije ulje od avokada.

Nutricionistica Katrina Trisko navodi da je ulje avokada najbolje koristiti za kuhanje.

“Ovo ulje ima višestruke prednosti blagog okusa. Zbog blagog okusa možete ga koristiti umjesto ulja repice u pečenju, kao podlogu za domaći preljev ili tijekom prženja neke grane. Osim toga, kod ovog ulja se počinje stvarati dim tek na temperaturi od 270°C pa je odlično za pripremu jela na visokim temperaturama”, objašnjava Trisko.

Nadalje, ulje avokada ima i niz zdravstvenih blagodati. Primjerice, ono podržava vaše kardiovaskularno zdravlje.

“Ulje avokada je dobro koristiti jer sadrži i zdrave oblike nezasićenih masti: mononezasićene masti, koje su dobre za srce, i polinezasićene masti, koje su ključne za prehranu, jer su potrebne za različite funkcije u našem tijelu , ali ne možemo ih sami proizvesti “, kaže Trisko.

Prema metaanalizi iz 2018. godine koja je objavljena u časopisu The FASEB Journal, konzumacija cijelog avokada i ulja od avokada povezana je s pojačanom apsorpcijom karotenoida, prenosi Eat this. Karotenoidi su vrsta prirodnog pigmenta koji se obično nalazi u žutom, narančastom i crvenom voću i povrću. Studije su povezale konzumaciju karotenoida s poboljšanjem vida i smanjenim rizikom od raka dojke i prostate, objavio je N1.