ZDRAVLJE

Zdravlje na dohvat ruke: Kraljica voća jabuka

U užurbanom životnom tempu ljudi gotovo da i ne stignu razmišljati o kvaliteti prehrane, sve dok ne bude prekasno i kada nalazi počnu pokazivati povećane masnoće, pretilost, malaksalost zbog izloženosti svakodnenvom stresu…

Iako o tome ne razmišljamo često, zdrava prehrana nalazi nam se na dohvat ruke, a možemo započeti vrlo jednostavno – jabukom! Jabuka se smatra jednom od najzdravijih voćnih vrsta pa zato i ne čudi što nosi naziv ‘kraljica voća’. Poznato je da se svakodnevnim konzumiranjem jabuka može spriječiti pojava mnogih zdravstvenih poteškoća i oboljenja.

Plod srednje veličine ima tek oko 95 kalorija i bogata je naročito vitaminom C. Iako ima malo kalorija, jabuka daje osjećaj sitosti jer voćka srednje veličine sadrži oko četiri grama vlakana, što je 10 do 15 posto dnevnih potreba.

Ona je prava mala riznica sastojaka koji pozitivno utječu na naš organizam. Jabuka, naime, sadrži antioksidanse i pektin (vrsta vlakna) za koje se smatra da imaju koristan utjecaj na zdravlje srca. Brojna istraživanja pokazuju da jabuka dnevno smanjuje rizik od kardiovaskularnih i srčanih bolesti te da smanjuje rizik od moždanog udara. Antioksidansi u jabuci sprečavaju i oksidaciju LDL kolesterola.

Inače, svjetska proizvodnja jabuka iznosi oko 70 milijuna tona, najveći proizvođač jabuka je Kina s 44 milijuna tona, a slijede zemlje EU s oko 10,7 milijuna tona, SAD s 4,7 milijuna tona, Turska s 2,8 i Indija s 2,3 milijuna tona.

Najveći proizvođači u EU su Poljska s 2,9 milijuna tona, Italija s 2,1 milijun tona, Francuska 1,4 milijuna tona te Njemačka s 990 tisuća tona i Španjolska s 550 hiljada.

I Bosna i Hercegovina može se pohvaliti kvalitetnim jabukama…