ZDRAVLJE

Žeđ nije jedini znak da vam treba voda

Voda je ključni sastojak koji pomaže u izgradnji naših stanica. Prema tome, veoma je važno da unosimo dovoljno vode jer je ona neophodna za pravilan rad svih sistema u našem organizmu.

„Voda pomaže kretanje hrane kroz gastrointestinalni trakt, pomaže u apsorpciji i prijenosu hranjivih supstanci do stanica, bitna je za održavanje tjelesne temperature, a ključna je za fizičke i mentalne sposobnosti“, rekla je nutricionista Libby Mills i dodala da je važno da ostanemo hidrirani da bismo mogli pravilno funkcionirati.

Nekoliko znakova mogu da ukažu na to da ne unosite dovoljno vode u organizam.

Imate glavobolje

Dehidracija može da podstakne pojavu glavobolja i migrena. Ako vas glavobolje često muče, moguće je da ne pijete dovoljno vode. Veći unos vode možda neće u potpunosti riješiti problem sa glavoboljom, ali može da ublaži negativne efekte migrene, pokazala je studija objavljena u časopisu „Family Practice“​.

Koža vam je suha

„Voda je prirodna hidratantna „krema“ za kožu. I dok zdrava koža izgleda lijepo, ona također djeluje kao barijera za zaštitu tijela”, kaže Mills.

Dehidracija se može prepoznati i po suhoj koži. Ako primujetite da vam je koža suha, pokušajte da pijete više vode jer će to pomoći u hidrataciji kože, pokazala je studija objavljena u časopisu ​“Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology“.

Češće ste gladni

Mills navodi da se osobe koje unose dovoljno tečnosti duže osjećaju sitim. Prema tome, ako ste često gladni i stalno biste nešto da grickate, dodatna čaša vode mogla bi da vam pomogne da se osjećate siti. Naravno, ako i dalje osjećate glad, pojedite nešto.

Osjećate se tromo

Iako ste se možda naspavali, ako niste popili dovoljno vode osjećat ćete se tromo i umorno. Nedostatak vode može da pojača zbunjenost i umor, a smanji oprez, pokazala je mala studija iz 2013. godine koja je objavljena u časopisu ​“The British Journal of Nutrition“​.

Žedni ste

Iako se može činiti očiglednim, „žeđ je prvi prirodni znak tijela da vam je potrebna voda i to je znak da postoji određeni stepen dehidracije”, kaže Mills. Kada dođe do dehidracije, dolazi do veće koncentracije elektrolita, minerala poput natrijuma i kalijuma, zbog čega se javlja žeđ.

Imate zatvor

Ako ne unosite dovoljno tečnosti, možete da imate problema sa zatvorom. Voda pomaže u cijelom probavnom procesu, uključujući i pražnjenje crijeva. Osobe koje imaju zatvor trebalo bi da bi piju dosta tečnosti, jedu hranu bogatu vlaknima i redovno vježbaju, piše Live Strong.

Promjena boje urina

Normalna boja urina je blijedo žuta. Ako se boja promjeni i postane tamno žuta, to je znak da bi trebalo da popijete vodu, i da generalno unosite više vode u organizam.

Mills preporučuje da dnevno pijete između 11 i 16 čaša vode, što je u skladu sa smjernicama koje je objavila klinika Mayo. Treba napomenuti da se oko 20 posto potrebne tečnosti nalazi u hrani koja je bogata vodom, uključujući voće, povrće, jogurt i žitarice, pojasnila je Mills.

Izvor: N1