ZDRAVLJE

Zlatni rujan: Mjesec podizanja svijesti o dječjem raku

Nizom aktivnosti, koje će se tijekom ovog mjeseca odvijati pod sloganom “Budi zlatan“, Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” i ove godine obilježava Zlatni rujan, mjesec podizanja svijesti o dječjem raku. Kampanja je simbolično započela sinoć osvjetljenjem važnih građevina u gradovima koje će posjetiti ovog rujna a koji će se ‘pozlatiti’ u znak potpore djeci oboljeloj i liječenoj od raka. Bit će osvijetljene sljedeće građevine: Zemaljski muzej Sarajevo, Akademija likovnih umjetnosti i zgrada institucija BiH u Sarajevu, Stari most u Mostaru, zgrada Županijske gospodarske komore u Tuzli te Kapetanova kula u Bihaću.

Udruženje napominje da je borba koju prolaze mališani oboljeli od raka, ali i njihove obitelji, mukotrpna, teška i duga, a nerijetko su nakon izlječenja prisutne i brojne posljedice samog liječenja s kojima se moraju nositi. 

“Upravo tijekom ovog, nama bitnog mjeseca, želimo ukazati na probleme s kojima se susreću mališani i obitelji nakon intenzivnog bolničkog liječenja te na njihove potrebe po izlasku iz bolnice. Cilj Zlatnog rujna i jest podići svijest o svim aspektima borbe s dječjim rakom, kako za boravka u bolnici, tako i po povratku u matičnu sredinu nakon liječenja. Činjenica da troje od četvero djece pobijedi u borbi protiv raka govori sama za sebe. Za četvrtu obitelj dogodi se nezamislivo“, ukazuje se.

VEZANO

Psovke privlače djecu, kako reagirati na njih?

urednik

Djeca se vraćaju u školske klupe ali tamo će ih dočekati ‘novo normalno’

urednik

Postoje indicije da su djeca s koronavirusom manje zarazna od odraslih

urednik