LOKALNO ZDRAVLJE

Zlatni rujan – mjesec podizanja svijesti o dječjem raku

SARAJEVO, (FENA) – Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” i ove godine obilježava Zlatni rujan – mjesec podizanja svijesti o dječjem raku, nizom aktivnosti u mjesecu septembru pod sloganom „Budi zlatan“.

U priopćenju ovog udruženja se navodi da je borba koju prolaze mališani oboljeli od raka, ali i njihove obitelji, mukotrpna, teška i duga, a nerijetko nakon izlječenja prisutne su i brojne posljedice samog liječenja s kojima se moraju nositi.

– Upravo tokom ovog, nama bitnog mjeseca, želimo ukazati na probleme s kojima se susreću mališani i obitelji nakon intenzivnog bolničkog liječenja, te na njihove potrebe nakon izlaska iz bolnice. Cilj Zlatnog rujna jeste da podignemo svijest o svim aspektima borbe sa dječjim rakom, kako u periodu boravka u bolnici, tako i o periodu povratka u matičnu sredinu nakon liječenja. Činjenica da troje od četvero djece pobijedi u borbi protiv raka, dovoljno govori sama za sebe. Za četvrtu porodicu dogodi se nezamislivo – navodi se u priopćenju.

Dodaje se da su u  rujnu planirali mnogo aktivnosti, jer žele ovaj rujan obojiti u zlatno, podići svijest društva i poslati jaku poruku da postoje različiti životi puni poteškoća poslije raka, kako kod tri djeteta koji se uspješno izliječe tako i kod porodica djece koja izgube bitku.

Kampanju će simbolično započeti 1. rujna od 20.00 do 00.00 sati osvjetljenjem važnih građevina u gradovima koje će posjetiti ovog rujna i koji će se pozlatiti u znak podrške djeci oboljeloj i liječenoj od raka.

Bit će osvijetljene sljedeće građevine: Sarajevo – Zemaljski muzej, Akademija likovnih umjetnosti i Zgrada zajedničkih institucija BiH , Mostar – Stari Most, Tuzla – Zgrada Kantonalne privredne komore i Bihać – Kapetanova kula.