ZDRAVLJE

Znamo da je vruće, ali nemojte spavati u sobi s ventilatorom!

Vrućine su neizdržive i mnogi na sve načine pokušavaju ohladiti spavaću sobu za što ugodnije spavanje

Ako i vi, poput brojnih koji nemaju klimu u stanu, problem rješavaju ventilatorom, pa spavaju u sobi s njime, razmislite ponovno. Kako piše The Sleep Advisor, ventilator “pomiče” zrak po sobi, pa uzrokuje podizanje prašine s poda ili polica, peludi i ostalih čestica koje onda mnogo lakše dospijevaju u sinuse. 

Prašina, pelud…

Ako ste skloni astmi, imate alergije i slično, taj maleni povjetarac koji stvara ventilator može vam učiniti više zla nego dobra. Naravno i sam ventilator u sebi skuplja prašinu, pogotovo ako ga ne čistite redovito. 

Sljedeća negativna posljedica spavanja u sobi s ventilatorom je suhi zrak koji će osušiti kožu lica. Osim toga, neki ljudi spavaju s poluotvorenim očima, a hladan zrak iz ventilatora može osušiti oko i uzrokovati iritaciju. Isto je i s otvorenim ustima.

Začepljen nos i glavobolje

Znanstvenici kažu da su sinusi najviše na udaru, jer konstantno udisanje hladnog i suhog zraka utječe na tijelo tako da se stvara više sluzi u nosu i grlu kako bi se kompenzirala suhoća, što dovodi do začepljenog nosa, glavobolje i slično…

Ono što će vas možda iznenaditi je bol u mišićima. Ako se budite s boli u određenom dijelu tijela, možete okriviti ventilator. Zbog koncentriranog i hladnog zraka mišići se stežu i grče. Ovo je često kod osoba koje spavaju s ventilatorom blizu lica i vrata.

VEZANO

Preporuke Vlade FBiH za rad po vrućinama

urednik

Narednih dana temperature preko +40

urednik

Zbog visokih temperatura na snazi upozorenja

urednik