DNEVNI ZDRAVLJE

Znanstvenik o čudesnom lijeku za rak: “Izliječi tumor kao antibiotici upalu pluća”

Novi imunoterapijski lijek, nazvan dostarlimab, pokazao je dosad neviđene rezultate u liječenju tumora rektuma. Pokazala je to studija objavljena prije nekoliko dana u uglednom medicinskom časopisu The New England Journal of Medicine.

U studiji je novi imunoterapijski lijek dobilo 12 pacijenata s poodmaklim tumorom rektuma. Kod svih 12 pacijenata tumor je nestao, pri čemu nije bilo nikakvih nuspojava, pokazala je studija.

Prema studiji, pacijenti su dostarlimab primali svaka tri tjedna u periodu od šest mjeseci. Novi lijek razvio je Tesaro, američka biotehnološka kompanija koju je farmaceutski div GlaxoSmithKline 2019. godine kupio za 5.1 milijardu dolara.

Tumor se nije vratio ni pola godine nakon primanja lijeka

Dr. Luis A. Diaz Jr., koautor studije, u razgovoru za The New York Times rekao je da vjeruje “kako se ovakvo što prvi put dogodilo u povijesti istraživanja tumora”.

Znanstvenici i liječnici nastavili su pratiti stanje svih 12 pacijenata mjesecima nakon terapije i rezultat je bio fantastičan: nijedan pregled ni pola godine nakon primanja lijeka nije pokazao znakove da se tumor vratio. Od primanja lijeka nijedan od pacijenata nije išao ni na kemoradioterapiju ni na operaciju uklanjanja tumora, objavio je onkološki centar Memorial Sloan Kettering.

No treba imati na umu da se studija provedena na samo 12 pacijenata ne može smatrati konačnom istinom zbog malog uzorka, što znači da treba provesti studije na znatno većem broju ispitanika kako bi se potvrdila učinkovitost i sigurnost ovog potencijalno revolucionarnog lijeka.

Prof. dr. sc. Janoš Terzić: Nisam iznenađen

Pitali smo prof. dr. sc. Janoša Terzića s Katedre za imunologiju i genetiku Medicinskog fakulteta u Splitu na koji način on gleda na ovaj lijek i njegove izvrsne rezultate.

“Nisam iznenađen jer od samog početka (1993. godine.) pratim razvoj ovih lijekova. Neki pacijenti koji su dobivali lijekove iz ove grupe tijekom kliničkih istraživanja, prije petnaestak godina, još su uvijek živi i bez ikakvih znakova tumorske bolesti. To jest, u nekim slučajevima, kao i u ovoj studiji, ti lijekovi izliječe tumor, slično kao što antibiotici izliječe upalu pluća”, rekao je on.

“Ti lijekovi aktiviraju imunološki sustav koji potom uništi tumor. Tumori se ponekad razvijaju tako da na svoju površinu ugrade (‘izraze’) molekule koje zakoče imunološke stanice. Lijek testiran u ovoj studiji, tzv. blokator PD-1 kontrolne točke, ‘onesposobi’ spomenute kočnice, zbog čega se imunološke stanice aktiviraju i krenu uništavati tumor. 

Za otkriće tih molekula i spomenutih lijekova dodijeljena je Nobelova nagrada Jamesu P. Allisonu i Tasuku Honjo 2018. godine”, govori ovaj znanstvenik te napominje kako su lijekovi iz grupe inhibitora kontrolne točke (engl. “checkpoint inhibitors”) u kliničkoj upotrebi te pretpostavlja da je i lijek korišten u ovoj studiji odobren za kliničko korištenje, piše Index.

Misli da je ovaj podtip tumora debelog crijeva “riješen”

“Ova terapija se primjenjuje na mnoge vrste tumora, ali, koliko znam, ovo je jedina podvrsta tumora gdje je uspješnost liječenja 100%. Mislim da je ovaj podtip tumora debelog crijeva ‘riješen'”, rekao je.

Pitamo ga općenito oko tumora rektuma. 

“U Americi se očekuje oko 150.000 novih slučajeva raka debelog crijeva godišnje te oko 50.000 smrti od tog tumora. Različiti su rizični čimbenici za rak debelog crijeva, poput visoke životne dobi, obiteljske povijesti tih tumora ili polipa debelog crijeva, onda je tu pušenje, debljina, sjedilački način života i slično.

Osobe koje su u rizičnim grupama moraju se redovito testirati na skrivenu prisutnost krvi u stolici odnosno redovito ići na kontrolne preglede kod gastroenterologa”, kaže.