AUTO DNEVNI FOTO

Mercedes Vision AVTR: Futurističko vozilo inspirirano Avatarom i Pandorom

Mercedes-Benz VISION AVTR Mercedes-Benz VISION AVTR

Mada nas je i do sada sa svojim konceptima često ostavljao bez daha, Mercedes je još jednom prevazišao sebe i na sajmu elektronskih dostignuća i potrošačke elektronike u Las Vegasu (CES) ponudio nam nevjerojatnu viziju automobilske budućnosti, koja je inspirirana futurističkim ostvarenjem Jamesa Camerona, svjetski poznatim filmom Avatar…

Mercedes Vision AVTR sadrži sve elemente koje mora da ima jedan uspješan konceptni automobil kako bi zagolicao maštu ljubitelja četverokotača diljem svijeta i omogućio im da provire kroz prozore budućnosti. Vanjski dizajn veoma je originalan i inspiriran filmskim svijetom Pandore, koji se nalazi u veoma bliskoj vezi sa prirodom, što je Mercedesov marketing vidio kao idealnu podlogu za promociju njihove dugoročne filozofije razvoja. Osim jasne vizije automobilske budućnosti, Mercedesovi dizajneri i inženjeri sa AVTR konceptom su prije svega željeli da naglase čvrstu motiviranost da transport ljudi u budućnosti učine humanijim i ekološki prihvatljivijim.

Mercedes-Benz VISION AVTR

U dizajniranju su iskorištene sve prednosti suvremenih LED tehnologija, ali i naprednih pogonskih rješenja sa sferičnim kotačima čiji svjetlosni dizajn je inspiriran oblikom sjemenki Drveta duše. Osim upečatljivog dizajna kotači koncepta su posebni i po činjenici da se mogu okretati u svim smjerovima, što omogućava Mercedesovom automobilu budućnosti da se osim pravo, kreće dijagonalno i na stranu. Koliko u stvarnosti magično izgleda igra svjetlosti na AVTR konceptu dok se on kreće i koliko je provokativna njegova neobična futuristička karoserija premijerno su imali priliku da osjete stanovnici američkog Las Vegasa, čijim ulicama se Mercedesov automobil provozao u okviru promotivne večeri ovogodišnjeg sajma elektronskih dostignuća CES.

Da čitava stvar sa dizajnom i svjetlosnim efektima bude još zanimljivija pobrinuo se i sustav bioničkih ljuskica koje prekrivaju stražnji dio vozila i osim aerodinamičkog imaju i zadatak da na neobičan gestovni način komuniciraju sa ljudima koji se nalaze izvan automobila. Zahvaljujući njima AVTR koncept izgleda kao da je živ, da može da diše i da se kreće zahvaljujući toj činjenici. Koncept je između ostalog i vizija autonomnog vozila budućnosti koje sa putnicima ostvaruje potpuno drugačiji kontakt u odnosu na onaj na koji smo navikli u standardnim automobilima. Putnici sa vozilom komuniciraju pomoću ovalnog kontrolora na centralnom grebenu, koji ih prepoznaje po otkucajima srca i disanju.

Mercedes-Benz VISION AVTR

Komande se zadaju pomoću svjetlosnih 3D projekcija koje se ocrtavaju na dlanovima ruku i aktiviraju njihovim sklapanjem. Ovakav koncept upravljanja vozilom omogućava do sada najveći stupanj sinergije između putnika i automobila, koji bi prema Mercedesovom futurističkom planu trebalo da budu sjedinjeni u jedan sustav. On u jednom režimu rada omogućava putnicima da se prepuste istraživanju izmišljenog svijeta Pandore i tako prepuste jedinstvenom virtualnom doživljaju potpuno drugačijem od svega onog što danas imaju na raspolaganju u suvremenim automobilima.

AVTR sustav upravljanja kabinom ima mogućnost prilagođavanja različitom broju putnika, što u praksi znači da će u slučaju da se njime prevozi obitelj, putnicima u prvom redu, odnosno roditeljima, omogućiti da imaju vizualni nadzor nad stražnjim dijelom kabine u kojem se nalaze djeca, dok će djeca moći da se opuste uz zabavne sadržaje na istom zaslonu zahvaljujući različitim kutovima gledanja na njega. Interijer je specifičan po činjenici da je izrađen od reciklirane plastike i specijalne veganske kože, a njegov pod je obložen specijalnim prirodnim materijalom Karuun, koji je porijeklom iz Indonezije.

Da li će i kad će se Vision AVTR zakotrljati našim cestama u serijskom izdanju nije pitanje na koje nam trebaju i mogu odgovoriti Mercedesovi inženjeri i marketinški stručnjaci, to je pitanje na koje odgovor zna samo naša mašta, a da se ona pita sigurni smo da bi AVTR mogao naći svoje mjesto na proizvodnim trakama, ako ne danas, onda u bliskoj budućnosti.

Mercedes-Benz VISION AVTR

Električni Pogon

Za pogon futurističkog Mercedesa zadužena je električna energija, koja se skladišti u 110 kWh organskim baterijama na bazi grafena, koje su dovoljne za autonomiju od 700 kilometara. Podsjećamo da je grafen inovativni supermaterijal koji je otkriven i izdvojen iz grafita u 21. stoljeću. Njega čini mreža karbonskih atoma šestokutne strukture.

Grafen odlično provodi struju, veoma je jeftin za proizvodnju, može se reciklirati na prirodan i ekološki prihvatljiv način, ali još uvijek nije dovoljno afirmiran. AVTR ima četiri elektromotora koji su instalirani na njegovim sferičnim kotačima, čija kombinirana snaga iznosi 350 KW, odnosno 476 KS, što je dovoljno da se dostignu visoke brzine i sportska dinamika vožnje.

VEZANO

Mercedes Benz razvija najučinkovitiji električni automobil na svijetu

urednik