AUTO

Renault prodao Rusima vlasnički udio u Avtovazu za 10 lipa

Francuski proizvođač automobila prodao je većinski udio u najvećem ruskom proizvođaču automobila. 

Renault, kao jedan od sankcijama i aktualnom geopolitičkom situacijom najpogođenijih proizvođača automobila, pronašao je optimalno rješenje za svoje akvizicije u Rusiji. Svoj 68-postotni udio u Avtovazu prebacio je na ruski znanstveni institut, i to za simboličnu cijenu od jednog jedinog rublja. 

Naravno, Renault se nije odrekao velikog kapitala, nego je postignut dogovor da zadrži pravo otkupa u sljedećih pet do šest godina, napomenuo je ruski ministar trgovine Denis Manturov, prema izvješćima ruske novinske agencije Interfax, dodavši i da će Renaultov udio u moskovskoj tvornici preuzeti gradska uprava.

“No budemo li u tom razdoblju ulagali, ulaganja će biti uključena u troškove. Nitko nikome neće ništa pokloniti”, naglasio je Manturov.

Zanimljivo je da ni Renault ni vlada u Parizu, koja u Renaultu drži vlasnički udio od 15 posto, nisu željeli komentirati transakciju, napominje Reuters.

Podsjetimo, francuski proizvođač automobila je u ožujku obustavio rad u moskovskoj tvornici zbog snažnog pritiska kojem je bio izložen tjednima prije. Time je bio doveden u situaciju da izgubi vlasništvo nad tvornicama u Rusiji. 

Stoga je pronađeno optimalno rješenje kojima privremeno vlasništvo nad Avtovazom preuzima moskovski institut za istraživanje automobila i motora NAMI. Radi se o organizaciji sa stoljetnom tradicijom koja je između ostalog projektirala Aurus Senat, najluksuzniji ruski automobil u povijesti. Inače, on je bio i osnova za razvoj nove Putinove predsjedničke limuzine. 

Hina

VEZANO

Renaultova tvornica u Sloveniji otpušta 400 zaposlenih

urednik

Novi Renault CAPTUR dobio svoju ambasadoricu

urednik

Renault daruje i snove ostvaruje! VELIKA ZIMSKA AKCIJA

urednik