AUTO IZBOR UREDNIKA

Toyota predstavila Yaris Cross; potpuno novi kompaktni SUV B-segmenta

Yaris i Yaris Cross su prvi modeli koji će koristiti najnoviji Toyotin 1,5-litreni hibridni sustav, koji je razvijen izravno iz većih 2,0-litrenog i 2,5-litrenog pogonskog sklopa koje koriste nedavno predstavljeni modeli kao što su Corolla, C-HR, RAV4 i Camry, piše Tportal.hr.

Toyota Motor Europe je najavila još u siječnju ove godine da planira predstaviti potpuno novi model u svojoj europskoj liniji modela, mali SUV temeljen na novoj varijanti platforme GA-B, varijaciji njihove globalne TNGA modularne platforme. Novi SUV je trebao biti predstavljen na ženevskom salonu automobila u ožujku, no iz poznatih razloga s pandemijom koronavirusa svjetska premijera je bila odgođena.

Upravo jučer je Toyota održala virtualnu premijeru kompaktnog SUV-a pod nazivom Yaris Cross, pa vam donosimo detalje ovog malenog SUV-a, koji bi trebao stići u prodaju u proljeće 2021. godine.

Novi Yaris Cross je oblikovan i razvijen za Europu, kako bi bio usklađen sa zahtjevima i željama tog tržišta u segmentu B-SUV. I proizvodit će se u Europi, u Toyota Motor Manufacturing France (TMMF), usporedo s novom generacijom Yarisa s pet vrata, počevši od 2021.

Gradski život predstavlja osobite izazove. Kada je riječ o vožnji, to je okruženje u kojem vozači sve više cijene robusnost i visoki položaj za vožnju koje pruža SUV, ali u mjerilu prilagođenom gradskim ulicama, uz istinski naglasak na zaštiti okoliša. Istovremeno, oni žele i vozilo koje se ističe izgledom, ali i prilagodljivošću kakva im je potrebna za aktivni način života. Upravo to su vrijednosti koje je Toyota ugradila u potpuno novi Yaris Cross.

Novi Yaris Cross uživa pogodnosti snažnog Toyotinog nasljeđa napredne hibridne tehnologije, dizajna malih automobila i konstrukcije SUV-ova.

Toyotino svjetsko predvodništvo u tehnologiji hibridnih vozila ocrtava se, između ostalog, i kroz prvi automobil u segmentu B s hibridnim sustavom, originalni Yaris Hybrid iz 2012. godine. Iskustvo bez premca koje je Toyota prikupila omogućava da nova, četvrta generacija hibridnog pogonskog sklopa u Yarisu Cross pruža izuzetne performanse i učinkovitost.

Kao dio obitelji Yaris, Yaris Cross je konstruiran na novoj Toyotinoj platformi za kompaktne automobile GA-B. On dijeli i ‘veliki-mali’ dizajn i koncept koji je karakterizirao originalni Yaris, te predstavlja prostranu unutrašnjost unutar kompaktnih vanjskih mjera. Istovremeno, Yaris Cross je i stvarni SUV, sa svim pogodnostima koje donosi Toyotino iskustvo kreatora izvornog SUV-a prije 25 godina, modela RAV4 – danas najprodavanijeg SUV-a na svijetu – te nedavno stvaranjem dojmljivog i izuzetno učinkovitog modela C-HR. Povišena putnička kabina, uz dostupnost inteligentnog sustava pogona na sve kotače AWD-i, daje dodatnu potvrdu istinskog SUV-a. Dodavanjem Yarisa Cross u svoju ponudu, Toyotina paleta SUV-ova sada obuhvaća segmente B, C i D.