AUTO

VW ID Buzz: Nova era bez monovolumena

Nakon obustavljanja proizvodnje Alhambre, Volkswagenov monovolumen Sharan bi se također trebao prestati sklapati do kraja godine, a kako se stvari razvijaju ni Touranu se ne smiješi svijetla budućnost. VW Touran će najvjerojatnije biti dostupan kupcima još maksimalno dvije godine jer Tiguan Allspace nudi sličan prostor u kabini, a pošto SUV modeli bilježe sve veću popularnost i potražnju na tržištu, razvoj nasljednika bi bio besmislen potez.

Pored navedenih razloga, jedan najavljeni električni model se smatra nasljednikom pomenutog monovolumena. Član odbora za razvoj i istraživanje kompanije Volkswagen Frank Welsch je izjavio kako dosta vozača dijeli mišljenje kako je Touran prilično dosadan, ali ipak dosta upotrebljiv automobil idealan za obitelj sa dobrim omjerom uloženo-dobiveno. Prema Welschu tvrtka Volkswagen ima druge koncepte poput Tiguan Allspace, a toku je razvoj električnog modela ID Buzz koji predstavlja logičnog nasljednika Tourana.

Welsch je istaknuo kako ID Buzz pruža obilje prostora uz privlačan izgled, serijska verzija je unaprijeđenija u odnosu na konceptualnu jer je preuzela sve vrline odlazećeg Tourana. Iako se potražnja za monovolumenima na tržištu smanjila, oni još uvijek nisu za „mirovinu”.