Magazin

Neophodno kontinuirano ulaganje u sestrinsku profesiju

Projekt jačanja sestrinstva u Bosni i Hercegovini (ProSes) čestita Međunarodni dan medicinskih sestara-tehničara – 12. svibanj, zahvaljuje i pruža podršku medicinskim sestrama-tehničarima porukom ‘Jednom kad sve ovo prođe, pamtićemo da ste bili tu za nas’.

Kako najavljuju u saopćenju za javnost, poruka će biti prikazana  12. maja na LED ekranima tržnih centara i reklamnih panoa u Banjoj Luci, Bijeljini, Brčkom, Tuzli, Mostaru, Doboju, Zenici, Posušju, Istočnom Sarajevu i Sarajevu, te video projekcijama na fasadi sarajevske Opće bolnice i banjalučkog Banskog Dvora.

– Da bi se odgovorilo na vanredne situacije kao što je trenutna, kao i na rastuće zdravstvene potrebe stanovništva, neophodno je kontinuirano ulaganje u sestrinsku profesiju. To podrazumijeva poboljšanje položaja i uslova rada, bolje obrazovanje, nova radna mjesta, snažnije sestrinske organizacije i lidere u toj profesiji i njihovo učešće u planiranju zdravstvenih politika.

Iako su za to svakako potrebna dodatna finansijska ulaganja, ona će se vratiti kroz poboljšano zdravlje stanovništva i jaču ekonomiju. Ako već dosad nije bilo jasno da je potrebno odati priznanje i dodatno osnažiti tu profesiju, COVID-19 pandemija je to nesumnjivo potvrdila – navodi Fondacija fami.

Medicinske sestre-tehničari čine skoro 60 posto radne snage u zdravstvu. U svijetu ih ima oko 30 miliona, a u BiH oko 20.000.

– Imaju ključnu ulogu u promociji zdravlja, prevenciji bolesti, pružanju primarne i specijalističke zdravstvene zaštite i palijativne njege. Najbliži su pacijentu, često su i prvi zdravstveni radnici sa kojima pacijenti ostvaruju kontakt – ističe se. 

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je ovu godinu Međunarodnom godinom medicinskih sestara-tehničara i babica, u kojoj je zbog pandemije COVID-19 značaj medicinskih sestara postao očigledniji nego ikad prije.

ProSes od 2012. godine intenzivno pruža podršku relevantnim partnerima u oblasti regulisanja sestrinske profesije, standardizacije usluga, obrazovanja medicinskih sestara i jačanja strukovnih udruženja. Projekt finansira Vlada Švicarske, a provode Fondacija fami (BiH) i Ženevske univerzitetske bolnice.  

VEZANO

Nedostaje medicinskog osoblja, a sestrama dijele otkaze i režu im plaće

urednik