Magazin

Promotivna šetnja ljepotama Bjelašnice

Inicijativa za Bjelašnicu i Igman u saradnji sa KJP ZOI84 u subotu 11. jula organizuje promotivnu planinarsku šetnju grebenom Bjelašnice. Polazak svih ljubitelja prirode zakazan je u 10 sati iz Babinog dola, a za sve učesnike i učesnice koji do tada dođu vožnja šestosjedom bit će besplatna.

Ovo je lijepa prilika da se građani i građanke upoznaju sa ljepotama Bjelašnice, uživaju u panoramskom razgledanju tokom vožnje šestosjedom, ali i otkriju sve čari koje olimpijska ljepotica nudi. Planinarska šetnja će ići tehničkim putem do vrha Opservatorija (2.067 m.n.v. ), potom do Male Vlahinje (2.054 m.n.v.) i istim putem nazad“, naglasili su iz Inicijative za Bjelašnicu i Igman te podsjetili da je u julu prošle godine organizovan isti pohod u kojem je učestvovalo više od pedeset učesnika od 7 do 77 godina.

Zbog mjera zaštite od pandemije Covid-19, na šestosjed će moći sjesti maksimalno tri osobe, a tokom ostalih aktivnosti obavezno je pridržavanje svih mjera zaštite. Svi učesnici i učesnice mole se da u šetnju krenu sa tvrdom obućom za planinarenje kao i da ponesu dovoljne zalihe vode, hrane, kremu za sunčanje, ali i laganiju jaknu.

Inicijativu za Bjelašnicu i Igman čini grupa građana i građanki koji imaju za cilj promovisanje ljepota i potencijala koje ove planine nude, a posebno unaprjeđenje kvaliteta ski centra Bjelašnica i Igman. Inicijativa je do sada pored planinarskih šetnji organizovala i veliku akciju čišćenja Bjelašnice, akciju uklanjanja kamenja sa staza, pružila podršku postavljanju vjetrobrana na izlaznoj stanici šestosjeda, te u više navrata institucijama vlasti dala konstruktivne prijedloge za unaprjeđenje stanja na olimpijskim planinama.

VEZANO

Dvije stotine zaljubljenika u prirodu pohodilo Bjelašnicu

urednik

Mladi skijaši započeli označavanje južne staze na Bjelašnici

urednik