SVAŠTA

Četvrti po redu: Posavski umjetnički likovni simpozij PULS u Garevcu

Četvrti po redu međunarodni Posavski umjetnički likovni simpozij PULS, održan je u Garevcu kod Modriče, u Bosanskoj Posavini, od 24. do 31. srpnja 2022. Organizator i ovogodišnjeg PULS-a je Napretkova zaklada Otvorena kuća iz Garevca. Otvorenu kuću vodi Slavica Mijić Lukač, a umjetnički voditelj ove manifestacije je akademski slikar dr. Josip Mijić, koji je naslijedio bivšega voditelja Antu Kajinića. Pokrovitelj Posavskog umjetničkog likovnog simpozija je Središnja uprava HKD Napredak iz Sarajeva.

Sudionici ovogodišnjeg PULS-a bili su akademski slikar: Jasmina Runje iz Dubrovnika, Goran Kujundžić iz Darde kod Osijeka, Marko Šošić iz Vinkovaca, Borislav Božić iz Rijeke, Renata Papišta iz Sarajeva, Ivan Bogović iz Vinkovaca, Josip Mijić iz Širokog Brijega, te Lorena Šimić, povjesničarka umjetnosti iz Zagreba. Oni nastavljaju stvaralački niz 19 autorica i autora sa 108 umjetničkih radova dosadašnjih sudionika PULS-a. Autori su i ove godine uradili više umjetničkih djela koji će postati dio fundusa Napretkove zaklade Otvorena kuća. U organizaciji PULS-a sudjelovali su Neven Šimić, Anesa i Željko Galić, Ružica i Pavo Stanušić, te neki drugi mještani Garevca.

U prostoru Otvorene kuće u Garevcu održan je i kolokvij pod nazivom Likovna umjetnost u digitalnom dobu.

Josip Mijić, akademski slikar i od ove godine novi umjetnički voditelj likovnog simpozija PULS, kao uvodničar je predstavio aktualne trendove u suvremenim tehnologijama i njihovu poveznicu sa likovnom umjetnošću.

Marko Šošić govorio je na temu Umjetnik u doba korone, odnosno o procesima prisilne izolacije u vrijeme globalne pandemije. U najdramatičnijim trenucima globalne krize mogu se dogoditi iznenađujuća umjetnička rješenja i kreativne senzacije.

Goran Kujundžić govorio je o zanimljivoj pojavi unutar suvremene umjetnosti – generativnoj umjetnosti, gdje umjetnik koristi kod, softverski program ili algoritme kao alat za prikazivanje rada koji teži estetici ili za formiranje vizualne poruke.

Lorena Šimić, povjesničarka umjetnosti iz Zagreba, predstavila je projekt Utkano pod kožu koje su pokrenule Mare Šuljak i Ivana Ognjanovac. Projekt se sastoji od online izložbe, platforme Njihova tkanja i fizičke izložbe koja je održana u kulturnom centru Knap u Zagrebu. Izložba se bavi ženskim nasljeđem i okupila je šest autorica.

Sudionici ovogodišnjeg PULS-a posjetili su crkvu i samostan u Tolisi. Crkva u Tolisi jedna je od najvećih u Bosni i Hercegovini, a samostan je bogat kulturno-povijesnim i umjetničkim sadržajima. Fra Perica Martinović upoznao je sudionike PULS-a s poviješću Samostana i ovoga kraja te ih proveo kroz muzej i knjižnicu. Umjetnici i voditelji PULS-a posjetili su i radionicu vitraja Staklorad u Tolisi čiji je vlasnik Pero Oršolić.

PULS su i ove godine popratili različiti mediji: BHT televizija, Hrvatska radiotelevizija (HRT), te Posavska televizija i drugi mediji.