SVAŠTA

Dogs Trust počinje otvaranje ranije suspendiranih programa

Predstavništvo Fondacije Dogs Trust, nakon ublažavanja mjera, počinje otvaranje ranije suspendovanih programa. Plan je da se, uz poštivanje mjera zaštite i predostrožnosti, pokrenu ranije suspendovani programi na terenu, u okviru mogućnosti i kapaciteta.

Od 18. maja, po ranijem planu, ponovo pokreću programe masovne sterilizacije napuštenih i besplatne sterilizacije vlasničkih pasa, a njihovi veterinarski koordinatori kreću u nadzor rada partnerskih klinika.

– Kampanje sterilizacije odvijat će se u regiji Banja Luka, Tuzlanskom, Hercegovačko-neretvanskom kantonu, Sokocu, Palama i Romanijsko-zvorničkoj regiji – navode.

U skladu sa mjerama, Program edukacije školske djece se nastavlja online. Interaktivne, edukativno zabavne radionice za djecu održavaju se svakoga dana.

Obuke za veterinarske stručnjake, koje se provode u saradnji sa Veterinarskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, nastavljaju se u dostupnim kapacitetima.

Časovi u Školi za pse u Semizovcu počinju sa radom, na svojoj lokaciji od 19. maja, dok se online sesije završavaju.

– Nekoliko mjeseci taj program uspješno se odvijao putem aplikacije Zoom, te kroz telefonske, Viber ili Skype konsultacije, odgovore na pitanja vlasnika pasa i kratke edukativne video klipove – navodi se.

U okviru Programa fostering udomljavanja su, kako navode, čak i tokom vanredne situacije i mjera u proteklom periodu pronašli trajni dom za tri mješanca (Roxy, Emma i Lara), a u program su ušla i nova tri psa. Aktivnosti se nastavljaju u okviru dostupnih kapaciteta, otvorene su i prijave za Fostering volontere!

Iz Fondacije Dogs Trust navode da nastavljaju i sa stručnim online webinarima, zanimljivim i korisnim za veterinarske stručnjake, vlasnike i ljubitelje pasa, roditelje, porodice sa djecom, te prosvjetne radnike.

U najavi je i nastavak društveno korisne kampanje, kojom ohrabruju vlasnike pasa da budu odgovorni i u čišćenju iza svog psa.