SVAŠTA

Eksperimentalni zeleni projekt pretvorio se u fijasko

Eksperimentalni zeleni projekt stambenog zbrinjavanja u kineskome megagradu Chengduu jamčio je budućim stanarima život u zelenilu uređenih vrtova na svakom balkonu u takozvanoj “okomitoj šumi”, no planove su im pomrsili – komarci.

Balkoni su u tolikoj mjeri obrasli vegetacijom da vlasnici stanova izbjegavaju život u njima zbog najezde komaraca, koji, poput ljudi jako vole biljke, pišu kineski mediji.

Agencija za nekretnine kaže da je svih 826 stanova prodano do travnja ove godine, no umjesto modernoga ekološkog raja, neboderi sada podsjećaju na snimanje seta nekog postapokaliptičnog filma.

U stanove zgrada s okomitim vrtovima u Chengduu, zbog bojazni od zaraze dosad je uselilo samo desetak obitelji, izvijestili su državni mediji, prenosi Hina.

Blok od osam zgrada izgrađen je još 2018., a svaki balkon osmišljen je tako da osigura dovoljno prostora za uzgoj i rast raznih biljaka, prenose lokalni mediji.

No bez većine stanara, koji još nisu uselili, vegetacija je na balkonima ‘podivljala’, što je potencijalni ‘eko-raj’ pretvorilo u džunglu prepunu komaraca.

VEZANO

Europske kompanije sele proizvodnju iz Kine na zapadni Balkan i u Hrvatsku

urednik

Kina uvodi SAD-u recipročne sankcije

urednik

KORONA U SVIJETU: Brazil ‘prešao’ Italiju i Španjolsku

urednik